June 30, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

Festival u Roterdamu; Koji srpski filmovi će učestvovati?

Međunarodni filmski festival u Roterdamu će se održati od 22. januara do 2. februara , na čijem repertoaru će se naći i nekoliko srpskih filmova i koprodukcija.

U programu ,,Bright future”, celine koja obuhvata prve i druge filmove u karijerama reditelja i rediteljki iz svih krajeva sveta, debitovaće igrani film ,,Moj jutarnji smeh”  scenariste i reditelja Marka Đorđevića. Ovaj film je imao zapaženi nastup u našoj zemlji, gde je osvojio tri festivalske nagrade u dve sedmice i imao specijalne projekcije u prepunoj Dvorani Kulturnog centra beograda. Priča govori o jednoj generaciji koja je odrastala „pod staklenim zvonom“ i čiji su roditelji pokušavali da sačuvaju decu od surove realnosti, ali kada se ono polomi, deca, sada odrasli ljudi moraju da se suoče sa životom. 

U okviru iste kategorije, održaće se i prikazivanje novog filma ,,Srećan Božić, Yiwu” Mladena Kovačevića, čija radnja je smeštena u Yiwu, gradu sa 600 fabrika božićnih ukrasa u kojima se proizvodi za ceo svet.

U okviru druge celine programa nazvane ,,Perspektiva” biće projektovano i dugometražno dokumentarno ostvarenje ,,Okupirani bioskop” rediteljke Senke Domanović.

Autor Goran Radovanović predstaviće svoj dugometražni dokumentarni film “Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali” koji pripada programskim celinama Regained i Deep Focus.

Tursko-srpski film “Potencijalni kandidat” imaće svetsku premijeru na 49. Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, a u okviru glavnog takmičarskog programa “Glasovi”. Film „Potencijalni kandidat“ koproducirale su srpske produkcijske kuće Thalia Production i Living Pictures.

Svi navedeni filmovi nastali su zahvaljujući podršci Filmskog centra Srbije (FCS).

Takođe,u pratećem programu “Perspektive ” 49. Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu biće prikazan i kratkometražni film “Dreamland” kanadskog autora Alana Brauna, koji je nastao u sklopu rezidencijalnog programa festivala Alternative Film/Video u Beogradu koji organizuje Akademski filmski centar Doma kulture “Studentski grad” na Novom Beogradu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.