June 30, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

Kina dočekuje Novu godinu u znaku Korona virusa! A šta je to KORONA VIRUS ?

Situacija u Kini je alarmantna već neko vreme zbog širenja koronavirusa. Uzimajući u obzir da Kina 25. januara proslavlja svoju Novu godinu, strahovi od povećanja zaraženih dodatno su podstaknuti dolaskom brojnih Kineza iz inostranstva u svoju državu.

Svetska zdravstvena organizacija održaće hitan sastanak jer je epidemija eskalirala i prenosi se sa čoveka na čoveka, a šest osoba je preminulo od njegovih posledica.

– Stvari su se promenile u toku noći kada je otkriveno da ipak postoji mogućnost interhumanog prenosa virusa. Ovaj virus je cirkulisao i pre Vuhana, ali za sad je potvrđeno da se samo u ovoj oblasti u Kini razvija. Tako, Svetska zdravstvena organizacija za sada nema preterane preporuke što se tiče putovanja. One se odnose samo na one koji putuju ka ovom gradu ili se vraćaju iz ove oblasti – objašnjava epidemiolog Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”.

Podsetimo, širenje virusa počelo je u decembru prošle godine, i to iz mesta Vuhan. Svetska organizacija navodi da  su izvor zaraze životinje, te je tako moguće da se u Vuhanu prodavalo meso zaraženih životinja. Na ovoj pijaci prodavala se i riba, ali je bilo i živih životinja – pilića, slepih miševa, zečeva i zmija.

Svetska zdravstvena organizacija savetuje da se izbegavaju „nezaštićeni” kontakti sa životinjama, da se dobro termički obrade meso i jaja, te da se izbegavaju bliski kontakti sa svakim ko ima prehladu ili simptome slične gripu.

Simptomi ovog virusa su groznica, kašalj, gubitak daha i otežano disanje.

 Tokom prethodnog vikenda, zabeleženo je više od 130 novih slučajeva u Kini.

Zaraženih ima i u Južnoj Koreji, Japanu i na Tajlandu i to su građani koji su se nedavno vratili iz Vuhana.

Izveštaj MRC Centra za globalnu analizu zaraznih bolesti pri Imperijal koledžu u Londonu navodi da bi moglo da bude više od 1.700 zaraženih.

Što se tiče naše zemlje, nadležni kažu da nema opasnosti za sad, a sam ministra zdravlja Zlatibor Lončar je izjavio da: ,,Za sada, za našu zemlju nema mesta za paniku, ali to ne znači da treba da se opustimo. Mi ćemo, i dok ne stignu zvanične preporuke Svetske zdravstvene organzacije, pojačati nadzor i kontrolu na graničnim prelazima”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.