September 18, 2021

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

“TIHI UBICA” – virus KORONA, pokorio SVET! SZO – proglasila vanrednu situaciju! STANJE KRITIČNO

Svetska zdravstvena organizacija je, nakon održanog hitnog sastanka, proglasila vanrednu situaciju na globalnom nivou zbog širenja Korona virusa i na ostale zemlje sveta.

Kao glavni razlog zašto se to dešava, generalni direktor SZO – Tedros Adanom Gebrejesus je naveo: ,,glavni razlog za to nije ono što se dešava u Kini, već šta se dešava u drugim zemljama” i dodao: „da budem jasan – ova odluka ne predstavlja odraz nepoverenja u Kinu”.

Direktor Gebrejesus je uputio pohvale Kini za mere koje preduzima. Međutim, zaraza i dalje nastavlja da se prenosi i do sada je prijavljeno više od 9 692 obolelih, od kojih su 213 smrtni slučajevi. Za samo 24 sata još 42 osobe su preminule, a čak 18 zemalja je prijavilo postojanje zaraženih korona virusom u svojoj zemlji.

Uprkos tome, on je naglasio: „SZO je čak protiv svake restrikcije putovanja“. Takav stav je odbor za hitna pitanja obrazložio u saopštenju da restrikcije kretanja ljudi i dobara za vreme vanredne situacije za javno zdravlje mogu da budu „neefikasne“, da poremete raspodelu pomoći i imaju negativne efekte na privrede pogođenih zemalja.

Glavnu brigu za SZO predstavlja mogućnost da virus dođe do država sa slabijim zdravstvenim sistemima. Zato se ubrzao rad na razvoju lekova i vakcina, kao i razmeni informacija i znanja.

„Ako bi svaka zemlja samostalno donosila mere protiv korona-virusa, to
bi moglo da dovede do katastrofe, pa i ekonomske“, upozorio je koordinator za vanredne situacije SZO Majk Rajan.

Iz SZO kažu da je potvrđeno 98 slučajeva u 18 zemalja van Kine, ali nijedan smrtni.

-„Iako je taj broj slučajeva (van Kine) relativno mali… treba da delujemo zajedno da ograničimo širenje epidemije“, rekao je direktor SZO.

Novi slučajevi obolelih

Bilo je osam slučajeva prenosa sa čoveka na čoveka – u Nemačkoj, Japanu, Vijetnamu i Sjedinjenim državama. U Nemačkoj je potvrđen peti slučaj obolelog od Korona virusa. Naime, svo petoro zaraženih bili su radnici firme ,,Vebasto” u Bavarskoj.

U Francuskoj, došlo je do zaraze lekara koji je bio u kontaktu sa pacijentima obolelim od Korona virusa. Ovakva situacija je zabrinjavajuća u tom smislu što se prenos može izvršiti preko ljudi, odnosno sa zaraženog na zdravstvenog radnika.

Neke zemlje ipak zatvorile granice

Rusija, Mongolija i Severna Koreja zabranile su ulaske u svoje zemlje radi sprečavanja pojave epidemije. Rusija je zvanično objavila da zatvara granicu dugu 2600km sa Kinom i da će to trajati do 1. marta. Takođe, železnički saobraćaj biće obustavljen za sve vozove sem jednog koji povezuje Moskvu i Peking, dok će se vazdušni saobraćaj nesmetano odvijati.

Svetska zdravstvena organizacija očekuje da će u danima i nedeljama koje dolaze broj obolelih od Korona virusa kako u Kini tako i u svetu porasti, te je stoga moguće da se virus pre ili kasnije pojavi u Srbiji, rečeno je u kancelariji SZO u Srbiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.