June 30, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

Tramp o stanju nacije – cepanje govora, odbijanje rukovanja i njegov opoziv…

Predsednik SAD-a, Donald Tramp sinoć je oko 3 sata iza ponoći po srednjeevropskom vremenu, održao govor, u trajanju od oko 2 sata, pred predstavnicima oba doma Kongresa. Dan kasnije, Senat će doneti konačnu odluku o njegovom mogućem opozivu.

Prilikom ove sednice, on se prvi put susreo sa predsednicom Parlamenta, demokratom Nensi Pelosi, otkako je najavila pokretanje impičmenta.

Nakon što joj je predsednik predao kopiju govora, ona mu je pružila ruku, ali je on, iz nekog razloga, nije prihvatio. Kao odgovor na ovaj neprijatan gest, predsednica Parlamenta je pocepala kopiju govora i nije aplaudirala na kraju izlaganja. Za novinare je izjavila da je to „bilo ljubazno s obzirom na alternative”, dok su republikanci osudili njen čin kao znak nepoštovanja.

,,Stanje nacije je bolje nego ikada ranije”, poručio je Tramp i kao potporu izneo argumente o poboljšanju ekonomije, otvaranju radnih mesta, padu siromaštva i kriminala:

„Čim sam preuzeo funkciju, rešio sam da pod hitno oživim američku privredu – izmenio sam rekordan broj regulativa koje ubijaju radna mesta, uveo sam istorijske i rekordne poreske olakšice i borio se za poštene i recipročne sporazume o ekonomiji”.

On kaže da će zaštiti radnih mesta doprineti trgovinski sporazumi sa Kanadom i Meksikom i novi sporazum sa Kinom koji je u prvoj fazi, kao i da će to doneti milijarde dolara Sekretarijatu za finansije.

Tramp je, dalje, rekao da je njegova administracija investirala 2.200 milijardi dolara u oružane snage, obuhvatajući time i novu granu vojske – Svemirske snage, kao i ispunjavanje svoje finansijske obaveze prema NATO.

„Nezaposlenost je najniža u 50 godina“, rekao je Tramp i naglasio da su znatno porasli procenti zaposlenih Afroamerikanaca, Latinoamerikanaca, azijskih Amerikanaca, žena, veterana i osoba sa posebnim potrebama.

Tramp smatra da su  ,,učenici zatočeni u državnim školama, koje propadaju” i da će se zato boriti za bolje obrazovanje.

On je najavio da će trokovi lečenja postati ,,transparentni”: ,,Dobar život za američke porodice zahteva i najdostupniju, najmoderniju i najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu na svetu. Pre nego što sam preuzeo funkciju, premije zdravstvenog osiguranja su udvostručene u periodu od pet godina. Ja sam našao razumne alternative, i biće jeftinije za 60 odsto i mnogo bolje. Uvek ćemo štititi pacijente koji imaju ozbiljnu bolest i pre nego što se osiguraju”.

Tokom izlaganja rekao je da je vise od 130 članova Kongresa potpisalo predlog kojim bi ilegalni imigranti imali pravo na zdravstenu zaštitu na račun poreskih obveznika i apelovao na Amerikance da zaštite američke bolesne i starija lica i da ne dozvole državnu zdravstvenu zaštitu za ilegalne imigrante.

Tramp je naveo da njegova administracija naporno radi na tome da obezbedi južnu granicu Sjedinjenih Država sa Meksikom. 

„Sjedinjene Države treba da budu utočište Amerikanaca koji poštuju zakon, ne za nelegalne migrante kriminalce! Ako uđete nelegalno, bićete odmah udaljeni”.

Pozvao je predstavnike Kongresa da zabrane abortus u kasnijim nedeljama trudnoće.

Predsednik je doveo  nekoliko gostiju na svoje obraćanje, uključujući venecuelanskog opozicionog vođu Huana Gvaida, kao i vojne veterane i brata čoveka koga je ubio nelegalni imigrant.

„Podržavamo Kubance, Venecuelance, Nikaragvu na putu prema demokratiji,“ rekao je Tramp.

Glas Amerike navodi da je poruka Trampovog govora bila ,,neumorni optimizam”, a tema – ,,veliki američki povratak”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.