June 30, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

PROGLAŠENA I EPIDEMIJA GRIPA! VIRUSI NAPADAJU I KOSE NAROD

Širom naše zemlje proglašeno je vanredno stanje zbog širenja epidemije gripa – najkritičnija područja su Pirotski, Mačvanski i Zlatiborski, kao i sam grad Beograd.

Institut za javno zdravlje ,,Dr Milan Jovanović Batut“ beleži da je najveći broj prijavljenih, obolelih osoba bio u poslednjoj nedelji januara, čak 13 449 osoba, a od toga 1 707 zaraženih Beograđana.

Kako se navodi, najveći broj obolelih su hronični bolesnici i deca u uzrastu od 5 do 14 godina.

Virus gripa zahvata respiratorne organe i prouzrokuje visoku temperaturu, malaksalost i tromost mišića, jak kašalj i upalu grla, curenje nosa…
Sa Instituta ,, Batut” prof. doktorka Darija Kisić Tepavčević izjavila je za medije da je ovakva situacija ,,uobičajena za ovo doba godine”:

,,Registruje se visoka aktivnost virusa gripa, ali to je potpuno očekivano. Nekoliko regiona u našoj zemlji i Grad Beograd su prijavili epidemiju. To znači da je broj obolelih kvantitativno veći nego što je to očekivano na osnovu broja obolelih u prethodnim nedeljama, ali to je sve u skladu sa onim što se očekuje u ovom periodu godine”.

Doktorka Kisić Tepavčević smatra da je smrtnost od ovog gripa teško proceniti jer su većinom zaražene osobe kojima su već ustanovljene hronične bolesti.

U Srbiji su do sada od posledica ovog gripa preminule dve osobe.
Nepredvidive promene vremena pogodne su za širenje virusa. Kao preventiva ovoj epidemijji, stručnjaci navode uzimanje tečnosti i vitamina C za jačanje imuniteta, kao i ostanak kući kako bi se sprečila zaraza.

Korona virus odneo rekordan broj života

Kako saznajemo, najviše mrtvih od korona virusa zabeležen je u nedelju, čak 97 ljudskih života ugasilo se u jednom danu.

Prema podacima, ukupan broj mrtvih iznosi 908, dok je broj obolelih dostigao brojku – 40 171, a od toga je 187 518 pod medicinskim nadzorom.

Nova vest je da je na kruzeru pod karantinom u Japanu obolelo 60 ljudi. Zaraženi su izolovani sa broda i leče se u obližnjim bolnicama.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.