June 30, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

Proslavljen Dan državnosti u Orašcu; Vučić nije bio prisutan

Povodom Dana državnosti organizovana je državna ceremonija u Orašcu na kojoj su prisustvovali predsednica Skupštine Maja Gojković i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Predsednik Aleksandar Vučić čestitao svim građanima Srbije Dan državnosti, ali nije prisustvovao skupu.

Događaj je počeo pomenom koji je služio episkop šumadijski Jovan. A zatim su Gojković i Čubrilović položili vence na spomenik vođi Karađorđu.

Predsednica Gojković je čestitala praznik i naglasila: ,,I danas su pred nama izazovi, sa kojima moramo mudro da se nosimo, kao i pre 216 godina. Da bismo sačuvali slobodu i nezavisnost, utemeljenu na principijalnoj politici i vojnoj neutralnosti, moramo da nastavimo da razvijamo našu državu”.

Predsednica je dalje nastavila rečima da se treba ugledati na ,,Karađorđevu hrabrost, ali i Miloševu mudrost”:

,,Ugledajući se upravo na tu politiku, kojom je nakon ustanaka omogućio opstanak Kneževine Srbije, mi danas nastojimo da ojačamo Srbiju, da sačuvamo njen teritorijalni integritet i suverenitet, da brinemo o našem narodu svugde, i u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori, u čitavom regionu. To pokazuje i današnji susret predsednika Vučića sa Srbima iz regiona”.

,,Znamo da nas istorija obavezuje, a isto tako znamo da mi i danas istoriju stvaramo. Učinićemo sve da naše buduće pobede budu u miru i nećemo dozvoliti da nas od puta razvoja i napretka odvoje oni koji na žele dobro ni našem ni sopstvenom narodu” rekla je u svom izlaganju predsednica Parlamenta i zaključila:

,,Najvažniji zadatak mora biti modernija i bogatija Srbija koja će se uspešno nositi sa svim izazovima sutrašnjice”.

Čubrilović je uz čestitku rekao da se na ovom mestu, Orašcu ,oseća čast i odgovornost prema precima” te zato: ,,Zbog toga mi, njihovi potomci, odajemo im dužan pomen i negujemo kulturu sećanja na njihovo herojstvo. Dok je Srba slaviće se današnji dan, jer to je dan početka Prvog srpskog ustanka, dan koji simbolizuje nastanak moderne srpske države i dan donošenja Sretenjskog Ustava”.

,,RS nema nikog u svetu ko joj pruža toliku pomoć, kao što Srbija nema nikog ko joj je toliko odan i u nju zagledan kao RS”, siguran je Čubrilović.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.