June 30, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

U čast Dana državnosti održana je svečana ceremonija, dodela ordena i sastanak sa Srbima iz regiona

U Orašcu, mestu početka Prvog srpskog ustanka, priređena je svečana ceremonija povodom Dana državnosti kojoj su prisustvovali zvaničnici iz Srbije i regiona. Prilikom ovog događaja, predsednik Aleksandar Vučić dodelio je odlikovanja zaslužnim akademicima i ustanovama.

Državna ceremonija otvorena je izvođenjem himne Srbije ,,Bože pravde“ od strane hora Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Odlikovanja su primili pojedinci i institucije koji imaju posebne zasluge u oblasti diplomatije, nauke, kulture, privrede, medicine, sporta…

Zaslužnima koji nisu prisustvovali događaju, ordeni će biti naknadno dodeljeni, među njima je Predsednik Češke Miloš Zeman koji je odlikovan Ordenom Republike Srbije na lenti, književnik Peter Handke Ordenom Karađorđevom zvezdom prvog stepena i akademik Dušan Kovačević Sretenjskim ordenom prvog stepena.

Samo neke od odlikovanih institucija su: Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu – Sretenjski orden prvog stepena, Sportsko društvo „Radnički” – Sretenjski orden prvog stepena, Vojna akademija – Orden belog orla sa mačevima prvog stepena, Peti bataljon Vojne policije Vojske Srbije – Orden belog orla sa mačevima prvog stepena.

,,Danas, kada su naše institucije širom regiona ugrožene, kada se preti opstanku SPC na teritoriji Crne Gore i kada se preti opstanku srpskog identiteta na teritoriji BiH, neretko i nekih zemalja EU, moramo da budemo postojani i snažni i da kažemo da rat za nas nije opcija, već da su naši izbori samo mir i saradnja. Ali, takođe, i da za nas kapitulacija nije mogućnost„, izjavio je predsednik Srbije tokom svečanosti.

,,Srbi gde god da žive, mogu da očekuju našu pomoć” rekao je Vučić i istakao da smatra da:

,,Za nas neuspeh kao opcija ne postoji. Ne smemo da zaboravimo na to koliko naših ljudi živi zapadno od Drine, koliko u Crnoj Gori i verujem da im je naša pomoć potrebna.”

,,Srbija je danas deo slobodnog sveta i deo Evrope. Ne stidimo se prošlosti i našeg entiteta. Danas možemo više i Srbiji možemo da damo slobodu i mogućnost da ponovo možemo da stvaramo. Ne postoji veći zadatak od toga. Svaka fabrika, put i pravo na sopstvenu šansu.” ocenio je predsednik Vučić.

,,Da poverujemo u sebe sopstvenu zemlju i damo joj slobodu i pravo da odlučuje. I naš narod da ponovo krenemo da rađamo, ne postoji danas važniji zadatak od toga“ poželeo je predsednik i završio rečima:

,,Moramo da uradimo sve sto možemo da ljude iz sveta vratimo u Srbiju, jer nema ni lepše ni bogatije zemlje. Moramo da radimo više i uveren sam da će njihova pomoć biti veća„.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.