September 28, 2021

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

RHMZ – PROMENA KLIME, NEZAPAMĆENA ZIMA BEZ SNEGA U BEOGRADU

Ove godine, u Beogradu i nižim predelima naše zemlje sneg je pao jednom, tek toliko da ga vidimo. U RHMZ kažu da se u  istoriji nije dogodila ovakva pojava.

Kako se navodi, 28. decembra 2019. sneg je prekrio ulice grada, ali se kratko zadržao.

Dežurni meteorolog RHMZ Slobodan Sovilj kaže da je uzrok ovog fenomena uticaj toplijeg vazduha sa Mediterana: ,,Cikloni stalno odlaze na sever i zapad Evrope. Kada dođu kod nas, uticaj dosta toplijeg vazduha sa Mediterana dovodi do naoblačenja praćenog kišom u nižem predelima”.

Takođe, on je izjavio da do kraja februara neće biti snega u nižim predelima: ,,Neće biti promena, Balkan je i dalje pod uticajem toplog vazduha sa Mediterana, cikloni odlaze u zapadnu i severnu Evropu, vrlo je mala verovatnoća za ozbiljnije padavine”.

Prognoza RHMZ predviđa da će temperature u martu biti iznad višegodišnjeg proseka, sa prosečnom temperaturom oko 14 stepeni.

Kako pokazuju vremenske prilike, može se reći da je proleće u našu zemlju stiglo ranije, iako je zvaničan datum 21. mart. Mada kako kažu sa ,,Baba Martom” se nikad ne zna.

Prognoza za naredne dane pokazuje da će biti suvo, oblačno bez padavina, uz temperature oko 11-12 stepeni. Beograđani će moći da uživaju u dugim šetnjama i obilascima grada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.