June 30, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

Živadin Jovanović za TV Pink i TV O2 – STARA UCENA U NOVOM PAKOVANJU

  • „Pregovori i pravedni kompromis u okvirima Rezolucije SB UN 1244 – DA!
  • Ultimatum, diktat ili rokovi – NE!“ izjavio je, pored ostalog, Živadin Jovanović za TV Pink i TV O2. Jovanović je upozorio na istorijska iskustva i kad je reč o ultimatumima i kada je reč o „garancijama Zapada“. Ultimatumi nisu metod za odnos prema Srbiji i Srbija ih je uvek odbijala kao pokušaje ponižavanja srpske nacije i države. Što se tiče garancija, Zapad nikada u novijoj istoriji nije ispoštovao garancije prema Srbiji i uvek je bio na strani njenih protivnika. Zato nisu izvršne obaveze prema Srbiji iz Rezolucije SB UN 1244, zato je Zapad jednostrano revidirao Dejtonski sporazum uvek oduzimajući prava Republici Srpskoj, zato je Zapad (Havijer Solana) kumovao ocepljenju Crne Gore, zato na Kosovo nije vraćeno 250 000 proteranih Srba i drugih nealbanaca, zato nije formirana zajednica srpskih opština.
  • Pretnja ultimatumom u vezi sa Kosovom i Metohijom sinhronizovana je sa pokušajem obespravljivanja SPC u Crnoj Gori. Zapad je uvek prema Srbiji vodio prevarna politiku i zato Srbije ne može verovati u bilo kakve nove garancije Zapada. Politika sabijanja, diskriminacije i kažnjavanja Srbije uvek je bila integralni deo antislovenske i posebno antiruske politke, tako je bilo u vreme razbijanja SFRJ a zatim i SRJ, tako je bilo i u vreme oružane agresije 1999, tako je bilo i sa Ahtisarijevim planom 2007, a tako je i danas. Jedino su danas drugačiji odnosi, drugačiji uslovi, a ni međunarodni položaj Srbija nije više isti niti se istorija može vratiti nazad.
Živadin Jovanović za TV Pink i TV O2
  • Jovanović je takođe podsetio da je Narodna skupština Republike Srbije još 2007. godine odbila tzv. Ahtisarijev plan, kao što ga je odbio i Savet bezbednosti UN. Dodavanje nekih „pluseva“ danas – nije ništa drugo nego pokušaj prepakivanja starih prevaziđenih ideja nastalih u posve drugačijim evropskim i svetskim okolnostima. Nuđenje trgovine – vi priznajte nezavisnost Kosova i Metohije, mi vam garantujemo članstvo u EU, naravno kada budete ispunili sve uslove – je slika i prilika zapadnog licemerja i krajnje ponižavajućeg tretmana Srbije.
  • Od dans do sutra Zapad menja svoju taktiku: danas vas tapše po ramenima i laska vašoj ključnoj ulozi na Balaknu, hrabrosti i predvidivosti vaše politike, a već sutradan vas optužuje za nacionalizam, veliko-državlje, nesprovođenje „zajedničke“ EU spoljne i bezbednosne politike, sve do toga da vas optužuje za remetilačku politiku. Danas vam kažu da će prihvatiti svaki dogovor iz direktnih pregovora Beograda i Prištine i kako nema nikakvih rokova, već sutradan izlaze sa ultimatumom „Ahtisari i nekoliko pluseva“ i poručuju da je to urgentno, neodložno koliko i novi amrečki predsednički izbori?!
  • U nastavku, Jovanović je upozorio da se „dil“, odnosno trampa, nudi Srbiji po istom modelu po kojem i Palestincima – dajte teritoriju da bi ste bolje živeli. To teško može biti samo licemerje, a ako i jeste, onda je dobrano začinjeno ideologijom izuzetnosti sa mirisom rasizma.
  • Jovanović smatra da državna teritorija suverenitet i nacionalno dostojanstvo nisu vrednosti koje se mogu upariti sa modnijalističkim, merkantilističkim i sličnim merilima. Srbija može biti siromašna u ekonomsko-socijalnom smislu, ali nikad nije bila, niti je danas, siromašna u zdravom razumu, moralu, i humanizmu.
  • Izjavu za TV O2 Jovanović je završio konstatacijom da ne shvata od kuda tolika upornost da sadašnja američka administracija istim metodama kojima su se služili Klinton, Olbarajtova i Bler, nastavlja sprovođenje jedne nemoralne, kompromitovane i posve neuspešne politike prema Srbiji u vezi sa Kosovom i Metohijom, ta propala politika nastala je u posve drugačijim okolnostima u SAD,Evropi i svetu nanaevši veliku štetu, pre svega, samim SAD. Što se tiče evropskih sila i same EU, njihova politika okretanja sebi imala bi neke šanse na uspeh, samo ako počne revizijom dosadašnje imerijalističke i revanšističke politike prema Srbiji. Bez toga svi će i dalje ostati zarobljenici prošlosti i tuđih interesa – smatra Jovanović.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.