May 24, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

MINISTAR DAČIĆ IZ KINE PONOSNO I HRABRO PORUČUJE : Srbija je mala zemlja, ali ne ostavlja prijatelje u nevolji

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić doputovao je u trodnevnu posetu Kini na poziv šefa kineske diplomatije Vang Jiua.

Dačić je poručio da je Srbija solidarna sa Kinom u borbi protiv korona virusa.

On je takođe preneo spremnost predsednika Aleksandra Vučića da učestvuje na Samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope koji se održava 15. i 16.aprila.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije prenelo je da je Dačić ponosan što je prvi ministar koji je posetio Kinu u ovom teškom periodu.

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam ovde ali istovremeno osećam i veliko žaljenje jer u predivni Peking dolazim u vreme najvećih izazova sa kojima se Kina suočava u svojoj novijoj istoriji“, izjavio je naš ministar.

Dalje, označava svoju posetu kao ,,potvrdu izvanrednih strateških odnosa i čeličnog prijateljstva ali je i pokazatelj solidarnosti i punog poverenja koje Srbija ima u sposobnost Kine da suzbije „demonsku bolest“ – kako je ovaj virus nazvao kineski predsednik Si Đinping”.

,,Srbija duboko saoseća i sa zabrinutošću prati sve aktivnosti koje kineski narod i država preduzimaju u borbi protiv korona virusa, na šta ceo svet treba da gleda sa dubokim poštovanjem”, naglašava Dačić.

Dačić je iskazao radost povodom opadanja broja obolelih i smanjenja širenja zaraze izvan oblasti Hubei:

„To sve ukazuje da se širenje ove infekcije stišava, da će ona biti stopirana i želimo Kini da što pre pobedi ovu bolest i u tome ima našu jaku podršku”.

,,Srbija je mala zemlja, ali ne ostavlja prijatelje u nevolji, solidarna je sa Kinom i kineskim narodom”, ističe ministar Dačić.

U skladu s tim najavio je pomoć iz Srbije u vidu medicinske opreme, o čemu je Vlada već donela odluku.

„Želim da prenesem poruku predsednika Vučića koja je upućena i predsedniku Si Đinpigu i kineskom narodu, koju je on preneo i ministru Vang Jiu tokom susreta u Minhenu, a to je da smo mi solidarni da podržavamo kineskom rukovodstvo da se izbori sa ovom velikom nedaćom“ kaže Dačić.

Šef diplomatije je sa kineskim ministrom Jiuom ugovorio bilateralne sastanke svake godine dodajući da su inače odnosi dve zemlje odlični.

Na kraju, ministar Dačić uputio je reči zahvalnosti za podršku koju Kina pruža za suverenitet i teritorijalni integritet Srbije u slučaju Kosova i takođe uzvratio da i Srbija podržava Kinu i njene stavove prema Tajvanu, Tibetu i Sindjijangu. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.