May 25, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

,,Turska više neće zaustavljati izbeglice”; Migranti već krenuli ka Evropi

Turski zvaničnik saopštio je javnosti da je Turska donela odluku da ne sprečava migrante iz Sirije da kopnenim ili pomorskim putem dođu do Evrope, piše Rojters.

Prema njegovim rečima, očekuje se masovni priliv izbeglica iz sirijske pokrajine Idlib gde je trenutno broj raseljenih oko milion.

,,Turska policija, obalska straža i graničari dobili su naredbu da se drže po strani” kaže zvaničnik za Rojters.

Razlog ovakvog postupka je, kako se prepostavlja, to što su juče u Idlibu poginula 33 turska vojnika u vazdušnim napadima sirijske vojske.

Turska agencija Demiroren prenosi da je oko 300 migranata, među kojima su žene i deca, krenula na put ka Grčkoj, Bugarskoj i Turskoj.

Navodi se da su migranti poreklom Sirijci, Iranci, Iračani, Pakistanci

Rojters dalje prenosi da grupa migranata stacioniranih u Zapadnoj Turskoj planira da brodom dođe do grčkog ostrva Lezbos. Međutim, ovakvi navodi još nisu potvrđeni.

Kako piše Rojters, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je ranije kroz svoje izjave pretio da će otvoriti granice migrantima ka Evropi.

Povodom ove situacije, Grčka je odmah saopštila da će kontrole na granicama sa Turskom biti udvostručene i u opštoj pripravnosti.

Takođe, premijer Bugarske Bojko Borisov izjavio je danas da je Bugarska pooštrila mere nakon informacije da je grupa migranata krenula ka granici, kao i da planira da obavi telefonski razgovor sa predsednikom Erdoganom.

Borisov je na sednici Vlade rekao: ,,Imamo podatke o formiranju velikih grupa… Uspostavljamo maksimalnu kontrolu na granicama.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.