June 30, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

Najveća litija u Crnoj Gori do sada; Kijevski mitropolit na čelu povorke Svetosimeonske litije

Mitropolija crnogorsko-primorska proslavlja praznik Svetog Simeona Mirotočivog u Podgorici na kojoj, kako se navodi, prisustvuje čak 120 000 građana.

Podsetimo, crkva već neko vreme vodi borbu za svoje tekovine i protiv Zakona o slobodi veroispovesti i upravo zato je ova Svetosimeonska litija veoma značajna.

,,Takođe, ovogodišnja litija nosi sa sobom nemerljivu radost. Došao nam je najveći svedok i ispovednik jedinstva Crkve u današnjem Pravoslavlju, Mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrije. On je sa četvoricom svojih episkopa u posetu Crnoj Gori, i doneo je blagoslov ukrajinskih svetinja, pružio podršku Crkvi u Crnoj Gori u odbrani svetinja” stoji u saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske.

Povodom praznika Svetog Simeona Mirotočivog liturgiju je služio Mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrije, predstojatelj Ukrajinske pravoslavne crkve, sa četvoricom svojih episkopa. Posle toga, on je poveo litiju do Nemanjinog grada na Ribnici.

,,Šaljemo molitve iz dubine naših srca da se u Crnoj Gori raskrave bratska srca. Deleći sa vama pobede, oči Gospoda neka budu otvorene na vaš bogoljubivi narod” rekao je Kijevski mitropolit.

U služenju Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja učestvovali su i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i više arhijereja Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije i Srpske pravoslavne crkve.

,,Nadamo se da će povući zakon, ako žele da sačuvaju obraz. Ako hoće da izgube obraz i dušu i budu najsramnija grupa koja je vladala Crnom Gorom, onda mogu i tako” poručio je vlastima mitropolit Amfilohije.

Ovoj prazničnoj liturgiji, na poziv mitropolita Amfilohija, prisustvovao je ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, u ime Vlade Srbije.

Crnogorska policija ne dopušta ulazak u zemlju vernicima iz susednih država Srbije i Republike Srpske zbog današnje liturgije:

,,Ulazak u Crnu Goru neće biti dozvoljen nijednoj osobi za koju se ustanovi da ide na skup SPC. Nećemo dozvoliti ulazak ni organizovanim grupama koje dođu autobusima, kombijima. Bezbednosna procena je da im ne treba dozvoliti da uđu u našu zemlju.”

Takođe, samim snagama odbrane je ranije izdato naređenje s vrha: ,,Vojnicima nije mesto na litijama. Pripadnici Vojske Crne Gore (VCG) trebalo bi da utiču i na članove svojih porodica i da ih odvrate od prisustva na protestima protiv Zakona o slobodi veroispovesti. Protiv pripadnika Vojske koji budu prisustvovali litijama biće pokrenut disciplinski postupak i biće – udaljeni iz službe.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.