June 30, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

Brajović: ,,Povlačenja Zakona o slobodi veroispovesti neće biti; TO SU SVETINJE CRNE GORE !”

Ivan Brajović, predsednik  Skupštine Crne Gore saopštio je da  Zakon o slobodi veroispovesti neće biti povučen, već da će se razgovarati o njegovoj ,,implementaciji”.

,,Treba da se razgovara o implementaciji zakona, ali se ne može praviti kompromis oko krucijalnih državnih pitanja. Država Crna Gora je članica NATO-a i institucionalno je dovoljno jaka da zaštiti sebe i svakog građanina Crne Gore”, rekao je Brajović.

Razlog donošenja ovog zakona je, kako objašnjava, to što je zastareo onaj iz 1977. godine:

,,Ovo je moderan zakon, donesen po najvišim evropskim standardima, usaglašen sa najvećim pravnim autoritetom, Venecijanskom komisijom.”

Takođe, povodom održanih litija prethodnih dana koje su označene kao najmasovnije do sada,  izjavio je da se tu radi o ,,politici i biznisu”.

,,Kako iz susedne države može da nam se poručuje da ne daju svetinje. Pa to su svetinje Crne Gore. Džamije, katedrale, crkve su kulturno-istorijski spomenici Crne Gore. Naši preci su ih gradili. Oni su svih nas koji živimo u Crnoj Gori” kaže predsednik Skupštine i završava rečima:

,,Ne propagiramo kako će ko praktikovati veru. Zakon treba da važi jednako za sve, da ne postoji država u državi, da svako plaća svoj porez, da se identifikuje imovina. Naša najveća svetinja je građanska, sekularna Crna Gora u kojoj će sve vere i svi pojedinci izražavati svoje verske potrebe”.

Podsetimo, već duži vremenski period građani protestvuju u vidu molebana i litija protiv usvajanja pomenutog spornog zakona. Najveća litija po brojnosti, čak 120 000 vernika, održana je u subotu, 29. februara kada je litiju predvodio Kijevski mitropolit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.