June 30, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

ERDOGAN : ,,Milioni idu ka EU! ; Zapad treba da podeli teret odgovornosti”

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je saopštio da Turska neće zatvarati granice sa zemljama Evropske Unije za sirijske migrante.

,,Zovu me i kažu: zatvorite granice. Ja im kažem: kasno. Zapad treba da podeli teret odgovornosti za izbeglice. Danas ću imati sastanak sa premijerom Bugarske, sutra ću sa Merkelovom. Na dnevnom redu je 4-5 samita o Siriji”, izjavio je turski predsednik.

Erdogan predviđa da će milioni izbeglica krenuti ka EU:

,,Ovaj period turskog jednostranog zalaganja za problem izbeglica je gotov. Otkad smo otvorili granice, broj migranata koji se kreće ka Evropi je dostigao stotine hiljada. Uskoro će se taj broj meriti u milionima.”

Takođe, Erdogan je najavio da će se u četvrtak sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom kako bi se dogovorili oko postizanja  primirja u sirijskom Idlibu.

Međutim, grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dedias izjavio je da ,,Turska vodi kampanju dezinformisanja” time što širi lažne vesti da je u Grčku ušlo oko desetine hiljada migranata.

Tačne brojke još uvek su neizvesne, s obzirom da je ministar policije Turske Sulejman Sojlu izjavio tokom vikenda da je 76 000 migranata prešlo granicu.

Povodom ove zahuktale situacije, oglasila se i Ursula von der Lejen, predsednica Evropske Komisije koja je izrazila solidarnost sa Turskom i rekla:  

,,Turska je u teškoj situaciji, ali propuštanje migranata u Evropu ne može biti rešenje”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.