June 30, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

STIGLE PRVE PROGNOZE PRED IZBORE 2020.

Vladimir Pejić, Direktor beogradske Agencije za istraživanje javnog mnjenja “Faktor plus” rekao je u medijima da se ,,uspeh izbora najviše vidi po tretmanu međunarodne zajednice”.

Pejić navodi da je bitno da izbori i kampanje proteknu bez nasilja i da takođe ne veruje da će opozicija praviti nerede budući da su rekli da neće priznati ni izbore ni izabranu Vladu.

,,Oni su više puta rekli da bojkotuju sistem. Pravo na političku borbu postoji, ali da se ne pretvori u nasilje”, smatra direktor Pejić.

Prema predviđanjima mnogih stručnjaka, u sastav Skupštine sigurno ulaze SNS i njena koalicija sa preko 50 posto, kao i  Socijalistička partija Srbije. SPAS Aleksandra Šapića i Srpska radikalna stranka takođe imaju dobre šanse.

Pejić je za medije dao svoje predviđanje:,,Puno njih je blizu cenzusa, a verovatno neće ući. Sigurno će ući SNS, SPS, eventualno Šapić. Cenzus bi mogla da prođe i koalicija Metla, imaju mogućnost i Zavetnici. Mogli bi da pređu cenzus i koalicija „Srbija 21“ i Vojvođanski front.”

On dalje ocenjuje da bi kao iznenađenje ovih izbora bio ulazak novih stranaka: ,,Možda to budu Metla ili „1 od 5 miliona“, možda ostvare neki rezultat… Sa druge strane, strankama u bojkotu pada rejting.”

Slično mišljenje za medije je imao i Bojan Klačar iz CESID-a: ,,Neke koalicije koje su objavile da idu na izbore, tipa Metla ili „Zvono“, još uvek su nevidljivi. Prelazno – to su SNS i SPS, a najbliži cenzusu u ovom trenutku su SPAS i SRS. Tako je bilo pre dva meseca, SPAS i SRS su prepoznatljivi, a i oni su i ranije najavili učestvovanje.”

Klačar je ranije izjavio da je za preciznije rezultate još rano i da će se oni znati početkom aprila kada se utvrde konkretni učesnici izbora:

,,Da bismo uradili relevantna istraživanja, neophodno je da se građani upoznaju sa budućim koalicijama, pokretima, imenima iza kojih stoje određene stranke. Do tada važe ova predviđanja koja sam naveo. Takođe, videćemo kako će se građani koji podržavaju Savez za Srbiju opredeliti, da li će se ti glasovi preliti u neku stranku ili će ostati pri bojkotu”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.