June 30, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

ALARMANTNO! Sve veći broj obolelih i sa novim simptomima; Da li je Srbija spremna za epidemiju?

Ministarstvo zdravlja objavilo je na sajtu da u Srbiji postoji trenutno četiri zaražene osobe virusom covid-19.

Do sada, u institutu Torlak testirano je ukupno 108 slučajeva za koje je postojala sumnja da su zaraženi. Samo u periodu od ponedeljka do danas, testirano je 5 osoba, od koje su dve bile pozitivne na korona virus.

Prvi slučaj virusa potvrđen je kod muškarca iz Bačke Topole 6. marta. On se trenutno nalazi na lečenju u KC Vojvodine.

Drugi slučaj je registrovan juče kod kineskog državljanina koji živi i radi u našoj zemlji.

Trenutna situacija u svetu pokazuje da je broj obolelih 109 695, uključujući 3118 smrtnih slučajeva. Slučajevi virusa potvrđeni su u 99 zemalja, kao i na brodu usidrenom u Jokohami u Japanu.

U Evropi je registrovano 11 998 osoba obolelih od covid-19 virusa i 399 smrtnih slučajeva.

Najveći broj obolelih od svih evropskih zemalja ima Italija, gde je premijer sinoć proširio mere restrikcije putovanja na celu zemlju i zabranio okupljanja. Kako prenosi gost televizije Al Džazira Silvije Tomašević, dopisnik iz Rima, korona virus se širi veoma brzo i u Italiji se do kraja marta očekuje 370 000 zaraženih i 18 000 smrtnih slučajeva.

NOVI SIMPTOMI

Časopis ,,Lanset“ objavio je rezultate novih istraživanja o simptomima korona virusa koje su sproveli lekari iz Singapura.

Kako navode, nekim pacijantima je bila utvrđena groznica denga, koju su pratili osip i groznica. U početku, nisu imali simptome korona virusa.

Međutim, kasnije su se pacijenti požalili na otežano disanje zbog koga su odmah testirani na ovaj virus i pokazalo se da su rezultati pozitivni.

Stručnjaci su pozvali ostale kolege i lekare da ozbiljno pristupe dijagnozi, jer svaka greška u lečenju vodi ka opasnosti za javno zdravlje.

Inače, groznicu denga izaziva komarac koji prenosi virus denge u telo čoveka. Ova groznica izaziva jake bolove u kostima.

MERE PREDOSTROŽNOSTI

Građanima Srbije preporučuje se pridržavanje određenih mera:  izbegavanje kontakata sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje;  redovno pranje ruku;  izbegavanje masovnih okupljanja; nošenje maski preko nosa i usta ukoliko se boravi gde je velika grupa ljudi; izbegavanje kontakata sa životinjama.

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje ,,Dr Milan Jovanović Batut“ preporučili su građanima koji posumnjaju da imaju simptome korona virusa: ako se pojave  infekcije organa za disanje, povišena temperatura, kašalj, kijavica, curenje nosa, otežano disanje…treba pozvati telefonom epidemiologa Insituta ili Zavoda za javno zdravlje, nadležnog za područje u kojem građanin boravi, od kojeg će se dobiti uputstva o daljem postupku.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.