May 25, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

Predviđene su kazne zatvora ako se ne pridržavate mera protiv korona virusa

Vlada Srbije donela je kaznene mere za sve koji ne poštuju propise koji su usvojeni radi sprečavanja širenja i suzbijanja korona virusa.

Svi koji ne budu poštovali predviđene mere ili ne pristanu na samoizolaciju i izolaciju biće kažnjeni novčanom kaznom od 30.000 do 150.000 ili zatvorom do tri godine.

Ove kazne usvojene su iz razloga što je virus covid-19 proglašen zaraznim na celoj teritoriji Srbije i zato se na njega automatski primenjuju odredbe  Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i član 248. Krivičnog zakonika Srbije – nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

Advokat Đoko Cebalović rekao je za medije da svako ko ne poštuje ove odredbe nadležnih može da bude na ,,udaru ova dva zakona”:

,,To će važiti za svako lice koje se za vreme zaraze nekom opasnom bolešću ne pridržava svega što su nadležni odredili za njeno suzbijanje. Uopšteno govoreći, kažnjavanje je predviđeno za sve na šta se te mere odnose” kaže advokat.

 Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koji najpreciznije određuje način postupanja u trenutnoj borbi protiv korona virusa, propisuje da će se novčanom kaznom od 30.000 do 150.000 kazniti za prekršaj osoba koja ne govori istinu i ne daje tačne i potpune podatke od značaja za otkrivanje izvora i načina prenošenja zarazne bolesti. Ovo uključuje i sve one koji se ne pridržavaju naloga doktora u slučajevima kad im je određena obaveza prevoza sanitetskim vozilom ili mera izolacije i lečenja, odnosno izolacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.