June 30, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

VRTIĆI, ŠKOLE I FAKULTETI nastavljaju da rade; U jednoj školi otkazana nastava

Premijerka Ana Brnabić izjavila je na konferenciji za novinare da će Vlada odlučivati samo o zabrani prisustva publike na fudbalskim utakmicama, ali ne i o zatvaranju obrazovnih ustanova.

,,Razumemo paniku i brigu roditelja, to je nama osetljiva i važna tema, osetljiva za sve građane, vidim koliko vlada panika, o merama zatvaranja škola, vrtića i fakulteta…” kaže premijerka i dodaje:

,,Ja sam iznela predlog da se obustavi nastava i mislim da to treba da uradimo, ali je stav struke uniforman – da nema nikakvog stručnog opravdanja i stručne osnove da još uvek zatvaramo škole, vrtiće i fakultete.”

Premijerka navodi da će verovatno biti održan sastanak u ponedeljak po pitanju obrazovnih ustanova, kada će imati nove podatke.

Brnabićeva je rekla da se zajedno sa Ministarstvom prosvete sprema sistem koji će omogućiti nastavu od kuće, ali i da se pregovara sa RTS-om da određeni deo gradiva bude emitovan na njihovim programima, a postoji i mogućnost uvođenja digitalnih udžbenika.

,,Mi ćemo biti spremni i da od ponedeljka ovo uradimo ako to bude stav struke. Razumem svu zabrinutost, ali najpametnije je da uradimo ono što kažu stručnjaci. Bez obzira na svu paniku i sve pozive i pritisak ne možemo doneti odluku koja nije u skladu sa onim što struka govori” izjavila je premijerka.

Gimnazija u Čačku zatvorena – sa nastave odsutno 313 đaka

Od 562 učenika u Gimnaziji na nastavu nije došlo 313. Kao razlog se navodi da jedna grupa đaka sebe smatra potencijalnim zaraženim zato što su u subotu bili na rođendanu na kome je prisustvovala i osoba iz Nemačke, kojoj je utvrđeno da je pozitivna na korona virus.

,,Sinoć sam dobio informaciju od roditelja da su deca bila u prisustvu osobe koja je zaražena korona virusom. Zbog panike verovatno veliki broj đaka danas nije došao na nastavu i zato smo odlučili da danas zatvorimo školu. Obavestili smo sve nadležne institucije i u nedelju ćemo znati da li će škola nastaviti sa normalnim radom u ponedeljak. Učenici koji su u bili u direktnom kontaktu, njih 15, je u samoizolaciji” izjavio je za medije direktor ove škole Ivan Ružičić.

On je takođe rekao da učenici još uvek nemaju nikakve simptome i da nije utvrđeno da li su pozitivni na ovaj virus.

Epidemiolog i infektolog dr Mihajlo Luković kaže za medije da je korona virus nepoznat za sve:

,,Korona se pre nije pojavljivala na našim prostorima, nemamo nikakva iskustva i možemo pratiti samo situacije u zemljama koje su se pre nas susrele sa ovim virusom. Trudimo se da što bezbolnije prođemo ovaj period i neophodno je da se svi pridržavamo onog što kažu ljudi iz struke, da poštujemo savete. Svi smo u maksimalnoj pripravnosti, ali neće biti dobro ako podlegnemo panici.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.