June 30, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

Odlažu se operacije, produžavaju recepti …55 zaraženih korona virusom, nema mrtvih

U Republici Srbiji trenutan broj zaraženih osoba povećao se na 55, kako je objavilo Ministarstvo zdravlja.

Do 8h jutros, 16. marta testirano je 18 osoba, od kojih su 7 pozitivnih na korona virus, a 11 negativnih.

Ministarstvo je istaklo: ,,Tri osobe se nalaze u kućnoj izolaciji sa lakšom kliničkom slikom, dok su četiri osobe zadržane na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja.”

Do danas, 16. marta 2020. godine u institutu ,,Torlak” ukupno je testirana 301 osoba za koju se sumnjalo da je imala neke od simptoma korona virusa.

,,U Srbiji još nema nijednog smrtnog slučaja od korona virusa” izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ministar Zlatibor Lončar za medije je rekao da će se obavljati samo hitne operacije:

,,Sve operacije koje mogu da čekaju, biće odložene, kao i kontrolni pregledi. Onkološki bolesnici koji su na zračnoj i hemioterapiji nastavljaju lečenje po planu, jer spadaju u grupu životno ugroženih pacijenata.”

Ministar je naglasio da u slučaju povećanja broja obolelih, osim infektivnih klinika, zaraženi pacijenti biće prebačeni i u bolnicu Dragiša Mišović u Beogradu, Zemunsku bolnicu, na bivšu hirurgiju u Nišu, kao i na hirurgiju za plućne bolesti u Novom Sadu.

Najavljeno je da će domovi zdravlja raditi po specijalnom režimu i da se receptima produžava rok važenja za tri meseca što znači da elektronski recepti važe devet meseci, računajući od poslednjeg prepisivanja leka, a ne 6 meseci kako je bilo ranije. Takođe i da će biti uvedene tri nove telefonske linije za podršku.

Kineska humanitarna organizacija „Mammoth Fondation“ donirala je Srbiji testove za detekciju korona virusa. Republika Srbija se zahvalila svom velikom prijatelju Kini na pruženoj pomoći i daljoj saradnji u borbi protiv virusa covid-19.

Situacija u regionu

Bosna i Hercegovina propisala je da svi državljani koji dolaze iz inostranstva moraju u izolaciju, a potpunu zabranu ulaska imaju stranci koji dolaze iz kritičnih područja sa velikim brojem zaraženih.

Takođe, Vlada federacije je proglasila stanje nesreće zbog širenja virusa covid-19. U toku su razgovori državnih organa o daljem preduzimanju koraka u cilju suzbijanja širenja virusa.

Trenutno, u Republici Srpskoj je zaraženo 20 ljudi, a u federaciji 4, dok je 2000 osoba pod zdravstvenim nadzorom.

Na teritoriji Kosova registrovano je 13 zaraženih osoba, od toga 7 iz jedne porodice.

 U skladu s tim, proglašeno je vanredno stanje u javnom zdravstvu.

Ministarstvo zdravlja Hrvatske objavilo je da je do sada potvrđeno 57 slučajeva obolelih, a 3 je ozdravilo. Kako navodi ministar Vili Beroš puno ljudi je bilo u kontaktu sa zaraženima, pa je čak 9000 osoba u samoizolaciji.

U Crnoj Gori još uvek nije zabeležen nijedan slučaj, ali je država preduzela određene mere, kao zatvaranje obrazovnih ustanova i zabranu javnih okupljanja.

U Severnoj Makedoniji registrovano je 18 zaraženih slučajeva, od kojih je jedna žena ozdravila, kako se navodi.

Slovenija je u težoj situaciji s obzirom da ima 219 slučajeva obolelih od virusa covid-19. Vlasti su donele mere privremene zabrane javnog putničkog i želežničkog saobraćaja, a zatvoreni su ugostiteljski objekti. Od sutra će zabraniti i letove, kako kažu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.