October 28, 2021

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

NEĆE BITI GLASANJA 26. APRILA; Prekidaju se izborne radnje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas popodne u 17h sa predstavnicima stranaka koje će učestvovati na izborima kako bi razgovarali o odlaganju izbora.

Izbori koji su zakazani za 26. april, sudeći po trenutnoj situaciji sa korona virusom i uvedenim vanrednim stanjem biće verovatno odloženi.

Republička izborna komisija donela je odluku da se sve izborne radnje u Srbiji prekidaju dok traje vanredno stanje, što znači da će nakon prekida stanja biti zakazani novi rokovi za izbore, kao i da će sve izborne radnje preuzete pre uvođenja vanrednog stanja imati pravnu snagu u nastavku kampanje.

Takođe, doneta je Uredba koja je obuhvatila i ovo pitanje. U njoj stoji da se prekidaju  sve izborne radnje u sprovođenju izbora za narodne poslanike, poslanike Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i odbornike skupština opština i gradova, koji su raspisani za 26. april 2020. godine.

U Uredbi se navodi da će se sprovođenje izbornih radnji nastaviti od dana prestanka vanrednog stanja i da se zadužuju izborne komisije da obezbede i čuvaju postojeću izbornu dokumentaciju do nastavka sprovođenja izbornih radnji i izbora.

Bojan Klačar iz CESID-a, dao je za medije svoje viđenje trenutne situacije oko izbora, za koje kaže da je izvesno da će biti odloženi:

,,Ako pogledate prognozu epidemiologa, nije očekivano da se težak period završi do 26. aprila. Ne čini se realnim da će 26. aprila moći da se glasa. Relativno je izvesno odlaganje.”

Što se tiče roka do kada se mogu odložiti, on kaže: ,,Odluka neće biti doneta u narednom periodu. Ljudi će prvo da vide kakva je situacija s virusom. Mislim da vlast neće u skorijem periodu odlučivati. Vanredno stanje može da ide 90 dana u prvom turnusu i da se produži na još 90 dana. Tek kad se završi vanredno stanje, odlučiće se o datumu izbora. Novi rokovi će biti definisani kada se steknu uslovi da se nastave izborne radnje, a po odluci o završetku vanrednog stanja.”

Isto mišljenje deli i analitičar Branko Radun, koji kaže:

,,Prolongiranje može da traje dok traje i vanredno stanje. Tek po ukidanju vanrednog stanja vraćamo se i izbornim aktivnostima. Naravno, ako bude odluke da budu odloženi.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.