June 30, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

Stiže pomoć od Kine, javila se i SZO; Na putu smo do pronalaska vakcine

Ambasadorka Kine u Srbiji, Čen Bo koja se sastala sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, najavila je da će kineski lekari doputovati do kraja nedelje u Srbiju.

,, Mi smo mala zemlja i mali narod, ali smo veoma iskreno i sa velikom pažnjom pratili sve što se dešava u Kini i verovali u snagu vašeg predsednika Si Đinpinga, u snagu vašeg naroda, KP Kine, u snagu svih vaših ljudi” rekao je predsednik Vučić nakon razgovora.

Srpski predsednik je istakao da naša zemlja nije ugrožena kao druge evropske zemlje za sad, ali da bi mogla da bude, te da bi u sprečavanju takvog stanja nama potrebna kineska pomoć:

,,Zato vas molim da nam pošaljete sve što možete, i nije nam tu problem novac. Da nam pošaljete od maski, rukavica… Treba nam desetine miliona maski, rukavice, respiratori… Bukvalno svega, a ponajviše nam treba vašeg znanja i ljudi koji bi želeli u Beograd i Srbiju da nam pomognu kako da iz ove teške krize izađemo, a da nemamo desetine i hiljada mrtvih.”

Ambasadorka Kine rekla je da je poslala pisma predsedniku Kine i obećala da će njena zemlja obratiti više pažnje na Srbiju u ovoj borbi.

,, Već smo odlučili da dajemo donaciju, a onda da posaljemo i stručnjake”, rekla je Čen Bo i dodala: ,,ako sve bude dobro, nadam se do kraja ove nedelje da će doći stručnjaci iz Kine.”

Čen je naglasila da se u Kini sve računa u satima kada je reč o borbi sa virusom covid-19 i da su kineski državljani pozitivno reagovali na srpske apele za pomoć.

Predsednik Vučić se na tome zahvalio rečima: ,, Čekamo ovde našu kinesku braću. Pokazalo se da bez vas Evropa teško može da se odbrani, mi to ne krijemo jer mi ne možemo i nismo u stanju bez Kine i kineske braće to da uradimo.”

Da će Srbija dobiti pomoć od Kine potvrdio je i portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova, Geng Shuang:

,,Srbija je blizak prijatelj Kine. Stojimo čvrsto uz nju u borbi protiv korona virusa, i obezbedićemo im maske, zaštitna odela, respiratore i drugu medicinsku opremu, i poslaćemo tamo našu grupu medicinskih eksperata.” 

Pomoć stiže i od SZO

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je Generalni direktor zdravstvene organizacije Tedros Adhan Gebrejezus rekao da će SZO poslati pomoć Srbiji u borbi protiv korona virusa u skladu sa raspoloživim resursima.

Ministar Ivica Dačić razgovarao je telefonom sa Gebrejezusom koji je rekao da je ,,svetu danas više nego ikada neophodna solidarnost jer se radi o problemu koji pogađa sve i moguće ga je prevazići samo zajedničkim delovanjem.“

Šef srpske diplomatije je govorio o strahu da će se epidemija proširiti što bi moglo da dovede do nedostatka medicinske opreme, testova i dezinfekcionih sredstava i uputio molbu direktoru SZO za pomoć.

Takođe, Dačić se na kraju zahvalio SZO na dobroj nameri i nastojanju da pomogne svim ugroženim zemljama, kao i Srbiji u dostavi testova za detekciju virusa.

Ministar Dačić i direktor Gebrejezus su, prema saopštenju  Ministarstva ,,dugogodišnji prijatelji“ još od vremena kada je Gebrejezus bio ministar spoljnih poslova Etiopije i dogovorili su se da će biti u kontaktu radi upućivanja pomoći Srbiji.

 Na putu smo do pronalaska vakcine

Američki stručnjaci započeli su prvu fazu testiranja vakcine protiv korona virusa na ljudima.

 Glas Amerike piše da su prve injekcije primili zdravi volonteri na Kajzer permanente vašingtonskom Institutu za istraživanja u Sijetlu.

,, Ovo je samo početak serije eksperimenata na ljudima, s ciljem da se pokaže da li su vakcine sigurne i da li su uopšte efikasne. Čak i da se pokaže da je sve u redu, injekcije ne bi ušle u upotrebu u narednih godinu, godinu i po dana,” izjavio je Entoni Fauci iz Nacionalnih instituta za zdravlje SAD i dodao:

,, Ipak, pronalaženje vakcine je vrlo hitno i prioritet za javno zdravlje.”

Na ovom testiranju učestvuje 45 volontera koji će primiti dve doze u razmaku od mesec dana. Učesnici ne bi mogli da se zaraze virusom korona jer ga nema u vakcini.

Vakcina, čije je kodno ime mRNA-1273, pravi se u saradnji Nacionalnog instituta za zdravlje i biotehnološke kompanije Moderna Inc. iz Masačusetsa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.