May 25, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

Moguć sukob Kine i Amerike ?? Kina proterala američke novinare

Narodna Republika Kina ukinula je akreditacije novinarima ,,Njujork tajmsa”, ,,Volstrit žurnala” i ,,Vašington posta” zaoštravajući odnose između dve zemlje oko korona virusa.

Kineske vlasti su oduzele akreditacije novinarima ovih američkih listova koje su važile do kraja godine i zahtevale da se te dozvole za rad vrate Kini, Hong Kongu i Makau.

Pored ova tri lista, na udaru su se našla i dopisništva ,,Glasa Amerike” i ,,Tajm” magazina. Od svih ovih američkih medija, nadležni u Pekingu su zatražili da im dostave  podatke o broju zaposlenih, operacijama i nekretninama u Kini, kao i finansijske izveštaje.

Dakle, novinari ovih listova trebalo bi da o svojim dozvolama za rad prvo obaveste Odeljenje za informacije Ministarstva spoljnih poslova u roku od četiri dana, a onda i da ih predaju u roku od 10 dana, počevši od danas. Što znači da njima više neće biti dozvoljeno da rade u Kini i na teritorijama Hong Konga i Makaoa.

Kina kao opravdanje za ovu meru navodi reciprocitet zbog američkih ograničenja koji važe za kineske novinare.

,,Ovo je neophodna i recipročna kontramera kao odgovor Kine na nerazuman pritisak s kojim se suočavaju kineski mediji u SAD” saopštile su kineske vlasti.

Ranije, vlasti u Vašingtonu su rekle da će smanjiti broj kineskih državljana koji na teritoriji Amerike rade za kineske državne medije sa 160 na 100. Tada su, uz ovaj uslov ograničenja broja novinara, kineski mediji označeni kao ,,strane misije” te su neki proterani.

Inače, ova odluka kineskih vlasti doneta je u trenutku verbalnog rata Pekinga i Vašingtona zbog virusa covid-19.

Državni sekretar SAD, Majkl Pompeo je izjavio ,,da će današnja odluka Pekinga uskratiti i svet i kineski narod za informacije u teškom i izazovnom periodu obeleženom pandemijom korona virusa.”

Povodom ovoga, oglasili su se i rukovodioci ova tri medija, pa je glavni urednik ,,Njujork tajmsa” Din Baket ovaj potez osudio rečima:

,,Kina pravi veliku grešku koja je vraća unazad i isključuje je iz najuticajnijih svetskih novinskih organizacija.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.