October 19, 2021

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

PRE TAČNO 21 GODINU NATO JE IZVRŠIO AGRESIJU; BG FORUM: TRAŽIMO IZVINjENjE I NAKNADU

IZVOR : Beogradski Forum za svet ravnopravnihn i njegova ekselencija ~ Živadin Jovanović, Klub generala i admirala Srbije general - Milomir Miladinović kao i Fondacija Zajedno za mlade na čelu sa prof. Dr Danicom Grujičić

Pre tačno 21 godinu NATO je, bez odobrenja Saveta bezbednosti, izvršio oružanu agresiju na Srbiju grubo kršeći Povelju OUN, Završni dokument OEBS-a iz Helsinkija, niz drugih međunarodnih konvencija, kao i sopstveni Osnivački akt od 1949.

Bio je to i ostao zločin protiv mira i čovečnosti. U agresiji izvedenoj u savezu sa terorističkom OVK, poginulo je između 3500 i 4000 ljudi (zvanična lista još uvek nije utvrđena), uključujući 89 dece, a ranjeno je preko 12.500 ljudi. Pričinjena je ogromna ekonomska šteta, a korišćenjem projektila sa osiromašenim uranijumom i drugih zabranjenih sredstava trajno ugroženo zdravlje ljudi, kao i prirodna okolina. Od defanzivnog NATO je prešao u ofanzivni, intervencionistički savez sa jasnom ekspanzionističkom politikom, posebno na Istok.

Agresija i potonja okupacija Kosova i Metohije, nezakonito uspostavljanje vojne baze «Bondstil», jedne od najvećih američkih vojnih baza u svetu, jednostrano proglašavanje nezavisnosti teritorije pod mandatom Ujedinjenih nacija, grubo kršenje rezolucije SB UN 1244, predstavljaju opasne presedane, teške udarce evropskom i globalnom sistemu bezbednosti, kao i ohrabrivanje širenja separatizma i terorizma sa
nesagledivim posledicama.

Beogradski forum za svet ravnopravnih, Klub generala i admirala Srbije i
Fondacija ujedinjeni za mlade uputili su pismo Norveškom Nobelovom komitetu povodom informacije da je izvestan broj poslanika Norveškog parlamenta i drugih ličnosti iz zapadnih zemalja, pokrenuo inicijativu da se Nobelova nagrada za mir dodeli NATO paktu. (Integralni tekst: www.beoforum.rs).

Pismo srpskih organizacija sa činjenicama i principijelnim ocenama o
ilegalnoj agresiji i ofanzivnoj prirodi NATO naišlo je na široku podršku i publicitet u Srbiji, srpskom rasejanju i u inostranstvu. Integralni tekst u Srbiji su objavili ugledni dnevni listovi, više novinskih agencija kao i mnogi elektronski mediji i društvene mreže, a prevedeno na ruski, nemački, italijanski i objavljeno u brojnim medijima u Italiji, Švajcarskoj, Rusiji, Grčkoj, SAD i drugim zemljama.

Pismo su podržale mnoge organizacije i poznate ličnosti širom sveta među kojima je i Svetski savet za mir, pridruženi član ECOSOC-a (OUN), sa sedištem u Atini, koji objedinjava više hiljada mirovnih organizacija i pokreta sa svih kontinenata. Od poznatijih svetskih ličnosti i intelektualaca podršku stavovima iz pisma su izrazili bivši francuski političar Iv Bone, ruski političar i naučnik Sergej Baburin, nemački političar Vili Vimer, finski političar i književnica Pirko Turpeinen – Sari, italijanska književnica Džin Toši Viskonti Marazani, američka autorka i borac za mir Šaron Tenison, poznati kanadski diplomata ambasador Džejms Biset i mnogi drugi.

Beogradski forum, Klub generala i admirala i Fondacija ujedinjeni za mlade obnavljaju svoje inicijative da državni oprgani od NATO zemalja zatraže naknadu ratne štete, da što pre popišu sve žrtve agresije NATO kako ne bi pale u zaborav i kako bi prestala javna sporenja oko njihovog broja, da pokrenu rad Vladinog interesornog i stručnog tela za utvrđivanje posledica korišćenja projektila sa osiromašenim uranijumom koje je formirano pre godinu dana, da se što pre aktivira plamen spomenika žrtvama agresije u Parku prijateljstva na Novom Beogradu, da se ustanovi i izgradi Srpski memorijal žrtava genocida u 20. veku, poput memorijala «Jad Vašem», u Izraelu i memorijala «Ararat», u Jermeniji.

Navedene organizacije smatraju da je došlo vreme da vlade zemalja članica NATO i EU preispitaju svoje ulogu u agresiji 1999. i politiku prema Srbiji i srpskom narodu, da se javno izvinu za žrtve i nezakonito razaranje Srbije (SRJ) i da se vrate sprovođenju rezolucije SB UN 1244 kao jedino prihvatljive, principijelne osnove za pravedno i održivo mirno rešenje budućeg statusa Kosova i Metohije, kao pokrajine sa širokom autonomijom u okviru Srbije. Novi trendovi u globalnim odnosima, nova paradigma afirmisanja ravnopravnosti, partnerstva i vladavine osnovnih principa Povelje UN nisu spojivi sa nastavljanjem politike Klintonovih, Olbrajtove, Blera i drugih kao da se u protekle tri decenije ništa nije promenilo.

IZVOR: Beogradski Forum za svet ravnopravnihn i njegova ekselencija ~ Živadin Jovanović, Klub generala i admirala Srbije general – Milomir Miladinović kao i Fondacija Zajedno za mlade na čelu sa prof. Dr Danicom Grujičić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.