May 25, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

Još se razmatra isplata penzija, uključena i VOJSKA

Vlada danas donosi rešenje o tome kako će se isplatiti drugi deo februarske penzije, ali i buduće martovske predviđene za 10. april i uz dodatak od 4000 dinara.

Bilo je planirano da se 25. marta isplati drugi deo februarskih penzija svim penzionerima fonda zaposlenih na kućnu adresu ili preko računa, a dan ranije i penzionerima bivših jugoslovenskih republika.

Pre vanrednog stanja, penzije su primili penzioneri fonda samostalnih delatnosti, vojske i poljoprivrednici.

Đuro Perić, bivši predsednik Saveza penzionera Srbije rekao je ranije za domaće medije, da će prema informacijama koje ima iz ,,Pošte Srbije” :  ,,penzije isplatiti na kuću bez problema, samo što će poštarima biti potrebna pomoć vojske da se novac podeli, zbog čega Vlada i pregovora s njima. Oni penzioneri kojima poštar zazvoni na vrata, a oni neće da otvore jer se boje virusa, ostaće bez penzije i mogu novac podići kasnije. S tim što se on onda vraća PIO fondu.”

Ipak, svoje mišljenje u javnost izneo je i Jovan Tamburić, predsednik Udruženja sindikata vojnih penzionera Srbije koji smatra ,,da je malo verovatno da će poštari moći da zazvone na vrata 1,7 miliona penzionera, te da će verovatno novac na ruke i dalje dobijati oni koji su ga i do sada tako primali. Kako inače naterati tolike strane banke u zemlji kod kojih penzioneri takođe imaju tekuće račune da novac dostave na kuću. Drugo, niko nema prava da taj novac dira osim onog ko je ovlašćen.”

Prema najnovijim saznanjima medija, Vlada će danas na sednici raspravljati o dve mogućnosti isplate.

Prva opcija podrazumeva da vojska dolazi na kućnu adresu sa mobilnim aparatom kroz koji bi se provukla bankarska kartica i zatim isplatio novac. Ovo se navodi kao najbezbednija opcija s obzirom na zabranu kretanja starijih od 65 godina.  

Druga mogućnost odnosi se na otvaranje posebnih šaltera u određenim delovima grada gde bi penzioneri dolazili po pozivu kako se ne bi pravila gužva i ispoštovao zakon o okupljanjima.

Pretpostavlja se da bi pored vojske, ovaj posao vršili i radnici iz pošte ili Ministarstva rada i Vlade, kao i radnici iz banke.

Ovde se otvara i treća mogućnost kombinacije ova dva modela, dakle da se vrši i isplata preko uređaja, ali i preko specijalnih šaltera u poštama ili bankama.

Takođe, napominje se da ovo važi za penzionere koji nisu dali ovlašćenje za podizanje novca svojim članovima porodice.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je u svom obraćanju naglasio da će martovske penzije biti isplaćene u punom iznosu odjednom 10. aprila, a ne iz dva dela kao do sad. Penzioneri će dobiti i dodatak od 4000 dinara.

Vučić je izjavio da penzije neće biti smanjivane, kao ni plate u javnom sektoru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.