July 3, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

VAŽNO! Počela suđenja za kršenje zakona tokom vanrednog stanja; zaprećene kazne zatvora i do MILION RSD

Predsednik etičkog odbora udruženja tužilaca i sudija Srbije ~ Milan Knežević danas je govorio na temu krivičnog zakona, za napuštanje izolacije i za kršenje policijskog časa.

Predsednik etičkog odbora udruženja tužilaca i sudija Srbije ~ Milan Knežević danas je govorio na temu krivičnog zakona, za napuštanje izolacije i za kršenje policijskog časa.

Kazne za napuštanje izolacije i do milion dinara, a za kršenje policijskog časa od 50.000 do 100.000

Za krivična delo nepostupanja po zdravstvenim propisima za vreme epidemije, kako kaže, zatvorska kazna je do tri godine, a za kršenje mera samoizolacije novčano u minimumu od 100.000 rsd.

Za ljude koji napuštaju izolaciju novčana kazna, koja može da bude izrečena u sudskom posupuku, može da iznosi i do milion dinara. Budući da za ovo krivično delo nije predviđen posebni minimum, primenjuje se opšti maksimum koji je milion dinara”, kazao je Knežević za TV Pink.

Mere Republičkog javnog tužilaštva dale su jasne instrukcije javnim tužiocima na teritoriji cele Republike Srbije i prema rečima Kneževića, dale su rezultate budući da su oni svoje postpanje maksimalni zaoštrili.

On naglašava i da je prenošenje zarazne bolesti u vreme vanrednog stanja takođe krivično delo.

“Dakle nulta je tolernacija za izvršioce krivičnog dela člana 248, nepostupanje po zdravstevnim propisima za vreme epidemije budući da neko u ovoj fazi prekrši mere samoizloacije koje su izrečene od strane sanitarnog inspektora.

Sledeće krivično delo je po članu 249. je prenošenje zdravstvene bolesti. Teško delo protiv zdravlja ljudi je član 259. kada usled izvršenja krivičnog dela prenošenja zarazne bolesti neko lice teže oboli, ili nažalost premine”, objašnjava Knežević.

“Lično mislim da je maksimalna kazna zatvora jedino što priliči onima koji namerno zaraze nekoga. Primer toga je stomatolog iz Novog Sada koji je imao veliku sumnju da je oboleo. Logično da je kao doktor upućeniji u simpotome više od drugih, a on je nastavio da leči pacijente. Mislim da je to posao za pravosudne organe i za kaznu zatvora. Molim sve zdravstvene radnike da povećaju stepen odgovornosti”, istakao je Knežević.

Za tri dana je država naplatila sedam miliona dinara, naglašava Knežević, 148 lica je kaženjeno za kršenje policijskog časa, što je prema njegovim rečima izuzetno veliki broj.

“Kolegijalno bih uputio i aplauz svim kolegama koji danonoćno procesuiraju sve koje krše zakon. Oni su takođe izloženi, a u slučaju da uđe virus u pravosudne organe, ne postoji zamena za njih i to treba imati u vidu”, istakao je Knežević.

Oprema je stigla za pravosuđe i Ministarstvo pravde je preuzelo preko 25.000 maski, rukavica i tečnosti i to će uskoro biti prosleđeno sudovima širom zemlje.

“Sutra kreću suđenja i ona moraju da budu što bezbednija. Nadamo se što strožim kaznama”, zakljućio je Knežević.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.