June 30, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

ALARMANTNO STANJE! 2.447 potvrđenih slučajeva COVID19; UKIDA se IZOLACIJA!

Pre par minuta završena je sednica za novinare kriznog štaba tokom koje su reč imali prisutni epidemiolog dr Predrag Kon i Zamenica direktora Instituta Batut dr Darija Kisić Tepavčević.

Pre par minuta završena je sednica za novinare kriznog štaba tokom koje su reč imali prisutni epidemiolog dr Predrag Kon i Zamenica direktora Instituta Batut dr Darija Kisić Tepavčević.

Zbog drastičnog porasta broja obolelih, a to je – do 15 časova 7. aprila 2020. godine, ukupno 2.447 potvrđenih slučajeva COVID 19; uvodi se NOVA MERA TJ. UKIDA SE IZOLACIJA .

Lokalne samouprave dužne su da postupe po ovoj instrukciji.

Pacijenti kod kojih je potvrđen Covid-19 ne mogu se više lečiti u kućnoj izolaciji. Prema novim instrukcijama koje su od države dobile lokalne samouprave, oboleli od ove zarazne bolesti, trebalo bi iz kućne izolacije da se prebace u improvizovane bolnice u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, odakle posle trijaže, u zavisnosti od zdravstvenog stanja,mogu biti upućeni i u kovid-bolnice.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 1.074 osobe od kojih je 247 pozitivno. Hospitalizovano je 1. 394 pacijenata.

Na respiratoru je ukupno 109 pacijenata.

Do 15 časova u Republici Srbiji testirane su ukupno 9626 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Na žalost od prethodnog izveštaja imamo i novih tri (3) smrtna slučaja, odnosno ukupno 61.

Preminule su dve osobe muškog pola, i jedna osoba ženskog pola.

Prosek njihovih godina je 62,66 i oni su imali komorbiditete, odnosno više drugih pridruženih bolesti koje su doprinele neželjenom ishodu.

S tim u vezi, obrazloženje na novu meru dala je danas tokom konferencije dr Darija Kisić-Tepavčević:

“Svi bi trebalo da se ponašamo kao da smo već rezervoari infekcije, i većina nas se uglavnom ponaša odgovorno”, rekla je

Ona ističe da je najispravnije da se postupa kao da smo svi već potencijalni nosioci infekcije i tako, dodaje, nećemo dozvoliti virusu da opstane.

U improvizovane bolnice idu svi pozitivni na koronavirus osim trudnica, porodilja i osoba sa invaliditetom.

Dr Kon je rekao da oko odluke države nema pregovaranja i dodao da će svi koji su kovid pozitivni moraju ići u privremene bolnice, osim, dodaje trudnica, porodilje, kao i invalidi.

Kako kaže, ove bolnice su napravljene za to da se spreči širenje infekcije.

On je dodao da će i u ovim bolnicama biti dosta i zdravstvenih radnika.

Dr Darija Kisić-Tepavčević, rekla je da se ukida kućna izolacija, ali ne kućna samoizolacija.

To su, kako kaže, osobe koje su bile u rizičnim kontaktima ili su došle iz inostranstva.

“One se testiraju ako ispolje simptome”, rekla je dr Darija Kisić-Tepavčević.

Kako objašnjava, svi laboratorijski pozitivni pacijenti ići će u privremene bolnice.

Dr Darija Kisić-Tepavčević, rekla je da se od početka borbe sa virusom svaki dan susreću sa novinarima u određeno vreme i dodala da je to zato što je to njihov posao i zadatak, jer su, kako kaže, novinari jako bitna karika u ovoj borbi.

“To je naravno samo u slučaju da se prenose tačne i validne informacije. Mogli ste da nas pitate sve, pa i stanju u KC Vojvodina. Niko nas nije pitao kakvo je stanje tamo, a svi smo videli kakvog je odjeka bilo to što su plasirane lažne informacije, a nama je posle demantovanje bespotrebno uzelo snagu”, rekla je dr Darija Kisić-Tepavčević.

Ona se zahvalila novinarima, koji dolaze po prave informacije, koji ih podstiču na istraživanje, i dodala da joj je drago kada se iznose pravovremene i tačne informacije.

Dr Kon je rekao da su novinari ti koji profesionalno rade svoj posao i prenose informacije koje dobijaju i dodao da misli da rade najbolje što znaju.

“Da li su vesti tačne ili nisu zavisi od izvora od koga prenose informacije”, rekao je dr Kon.

On je istakao da svaka vest koja se dobije od novinara, odmah se proverava !

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.