June 30, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

BEZ SLOBODNIH MEDIJA I NOVINARA, NEMA NI SLOBODNIH GRAĐANA; obeležavamo 3. MAJ !

Generalna skupština Ujedinjenih nacija decembra 1993. godine ustanovila je datum i uzela 3. MAJ kao - Svetski dan slobode medija.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija decembra 1993. godine ustanovila je datum i uzela 3. MAJ kao – Svetski dan slobode medija.

Da ironija bude veća, od tog datuma SLOBODA MEDIJA JE SVE MANJA.

Cenzure, pritisci, strah da se objavi istina, svakodnevna VREĐANJA, pretnje, kršenje zakona, uhođenje, prisluškivanje, verbalni i fizički napadi, UBISTVA, postali su svakodnevnica NOVINARA, UREDNIKA, UOPŠTE MEDIJSKIH RADNIKA. Veliki je broj i nemilih, MONSTRUOZNIH događaja koji su se dogodili u Srbiji u proteklo vreme, što je našoj redakciji jako dobro poznato npr. PREBIJANJE GLAVNOG UREDNIKA PESNICAMA U GLAVU ISPRED REDAKCIJE, PALJENJE KUĆE / IMANJA TJ. SVEGA ŠTO JE IMAO U ŽIVOTU NAŠEM KOLEGI JOVANOVIĆU, NERAZJAŠNJENA UBISTVA NOVINARA – UREDNIKA, SABOTIRANJE ISTRAGA, SAKRIVANJE ISTINE, redovna ućutkavanja medija, NE PROCESUIRANJE ZLOČINA I POČINIOCA, NE POŠTOVANJE PRAVA I ZAKONA, UNIŠTAVANJE REDAKCIJA i OPREME, OPŠTA NESIGURNOST KAKO U FINANSIJKOM DOMENU TAKO I U BEZBEDNOSNOM … samo je deo koji nabrajam u kratkim crtama.

Povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija izjavu je dao zaštitnik građana ~ Zoran Pašalić, potvrđujući napred navedeno.

U oblasti slobode govora i izražavanja Srbija u prethodnoj godini nije zabeležila napredak, naprotiv, svedočili smo brojnim kršenjima prava i ugrožavanjima medijskih sloboda. Ove godine, u vanrednom stanju i u vreme nezabeležene zdravstvene krize, predstoje nam novi, još teži izazovi u očuvanju slobode medija i profesionalnog novinarstva – poručio je Pašalić.

U pisanoj izjavi je naveo da godinama unazad ukazuje na razne pritiske kojima su novinari izloženi u svom poslu, počev od teškog materijalnog položaja i nepovoljnih radnih ugovora, do učestalih verbalnih i fizičkih napada, diskriminacije i diskreditovanja, pretnji i ugrožavanja njihove bezbednosti.

Samo u poslednjih mesec i po dana, otkad traje vanredno stanje u državi, mediji su bili izloženi dodatnim pritiscima, ukazao je Pašalić.

“U vreme kada se novinari svakodnevno pozivaju da objektivno i pravovremeno izveštavaju u vezi sa korona virusom, oni rade u posebno otežanim okolnostima, kao što su otežan pristup informacijama, izloženost vređanju, seksističkim i diskriminatornim napadima na društvenim mrežama, ali i straha od mogućih posledica za napisanu reč” – rekao je on.

Zaštitnik građana poziva sve aktere u javnom prostoru da omoguće nesmetan rad novinarima, bez diskriminacije i etiketiranja, bez govora mržnje i zastrašivanja i dodaje da je sloboda medija jedna od ključnih stubova svakog demokratskog društva, koje se ne sme se ugroziti, niti ograničavati.

– Bez regulisanog statusa i adekvatnih zarada nema slobodnog novinarstva i ova delatnost se, uz sve pohvale, ne može prepustiti entuzijastima, jer je isuviše ozbiljna i za građane značajna – naglasio je Zoran Pašalić.

– Ne očekujem ništa manje od nadležnih organa, kao ni od celog društva u Srbiji da poštuju zakon, da poštuju slobodu medija. Takođe očekujem da će svim medijima, kako onima sa nacionalnom pokrivenošću, tako i lokalnim, biti podjednako omogućen pristup informacijama koje su važne za pravovremeno i istinito informisanje građana o svim temama koji su od javnog značaja – zaključio je Pašalić.

Povodom obeležavanja 3. maja – Međunarodnog dana slobode medija NUNS upozorava i podseća građane našeg regiona da sloboda medija odražava slobodu društva kao i vlade; pa i to da svaka zemlja mora poštovati sopstvenu posvećenost slobodi medija i omogućiti okruženje u kojem novinari mogu da rade bez straha od cenzure, gubitka posla, zastrašivanja i bez straha za život.

Na ovaj dan osim što stalno podsećamo na ugroženost novinara i profesije, što stalno prebrojimo nove žrtve sa trendom rasta, treba da se osvrnemo i na osnovne ETIČKE PRINCIPE, principe slobode medija, demokratije, nezavisnosti profesije, osnovnih ljudski prava i sloboda, prava na slobodno izražavanje tj. na slobodu govora, koja je zagarantovana Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima itd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.