June 30, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

CG na ivici građanskih sukoba, MANDIĆ MOLI, NAROD PROTESTUJE; Dat je ROK ! VUČIĆ zakazao sastanak za subotu

Građani i večeras uzvikuju parole, bacaju kamenje a na ulicama je i večeras prisutan veliki broj policajaca u opremi za razbijanje demonstracija. Može se reći da su večerašnji protesti mirniji iako crnogorski mediji prenose da je bilo i raznih uvreda upućenih policiji, koja na to ne reaguje.

I večeras narod CRNE GORE i vernici Srpske pravoslavne crkve izražavaju svoje negodovanje, protest i lični bunt zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i više sveštenika SPC, pa su se okupili, spontano i masovno, širom CRNE GORE u svim većim gradovima.

Građani i večeras uzvikuju parole, bacaju kamenje a na ulicama je i večeras prisutan veliki broj policajaca u opremi za razbijanje demonstracija. Ponegde su bačeni suzavci, ali može se reći da su večerašnji protesti mirniji iako crnogorski mediji prenose da je bilo i raznih uvreda upućenih policiji, koja na to ne reaguje.

Ono što je novina za večeras je da se u CRNOJ GORI dešavaju čudne situacije, naime narod tvrdi da je policija UNAJMILA momke sa kapuljačama DA PRAVE NEREDE ??!

Kako navode neki izvori i mediji iz CG, dvojica mladića IZ PLJEVALJA sa kapuljačama i maskama na glavi bacali su petarde ispred prostorija Demokratske partije socijalista.

Oni su nakon toga izdvojeni iz mase od ostalih građana koji su ih optuživali da ih je policija ubacila kako bi izazvali nerede“, preneo je izvor.

Večeras se i Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije obratio i zamolio je vlast da oslobode episkopa Joanikija i njegove sveštenike koji su u zatvoru zbog kršenja protivepidemijskih mera.

Na to je rektor Cetinjske bogoslovije ~ Gojko Perović rekao da će se sutra opet okupiti ako sveštenici ne budu pušteni.

Sutra kad nas vide nek hapse jednog po jednog. Mitropolit Amfilohije je rekao da uhapse njega, a mi nećemo dati da hapse njega pre nego nas sve“, poručio je Perović.

Za vreme trajanja tih nereda i protesta, lider Nove srpske demokratije ~ Andrija Mandić obavio je duži telefonski razgovor u kojem je zamolio predsednika Vučića da Srpski narod pruži zajednički odgovor na situaciju u kojoj se našao srpski narod i Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori.

Naime, Mandić je pozvao predsednika Vučića i zamolio ga da primi političke predstavnike srpskog naroda, kao i druge predstavnike srpskih organizacija iz Crne Gore,  navodeći da bi voleo da Vućić pozove na taj sastanak i patrijarha Irineja.

„Naša zemlja se nalazi na ivici građanskih sukoba koje priziva režim a koji je utamničio vladiku Joanikija i veći broj sveštenika naše svete Srpske pravoslavne crkve.”

-“Volio bih da na taj sastanak pozovete i njegovu Svetost Patrijarha SPC gospodina Irineja“ zamolio je Mandić u telefonskom razgovoru sa Vučićem.

Kako saznajemo sastanak je planiran za subotu, u Beogradu, dakle za 16.05.2020. na kom će se Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastati sa predstanicima srpskih političkih, kulturnih i intelektualnih krugova iz Crne Gore kako bi razgovarali o krizi nastaloj hapšenjem vladika budimljansko nikšićkog Joanikija.

Pored obraćanja Andrije Mandića i njegovih molbi, večeras jeste održan skup podrške, ispred Crkve Svetog Marka pod nazivom – “Sveća za slobodu”.

Skup podrške episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, organizovao je klub studenata Pravnog fakulteta i još neki fakulteti u Beogradu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.