May 25, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

VAŽNO ZA SVE PAROVE KOJI HOĆE POTOMSTVO! NOVE MERE I PROPISI DRŽAVE

Država nudi olakšicu, neograničen broj puta VANTELESNE OPLODNJE BESPLATNU ZA PAROVE, PROCEDURA JE POJEDNOSTAVLJENA, A I GRANICA JE POMERENA ZA ŽENE SA 42 na 43 godine !

Ako vidite da Vam prolaze godine u braku bez dece, ako ste sve mogućnosti za prirodno ostajanje u drugom stanju iscrpeli, ako ste dovoljno dugo čekali, ako vam otkucava biološki sat i godine vas stižu, vreme je da se suočite sa REALNOŠĆU I POKUŠATE SA VANTELESNOM OPLODNJOM KOJU DRŽAVA SRBIJA SPONZORIŠE ČAK NEOGRANIČEN BROJ PUTA!!

Država nudi olakšicu, neograničen broj puta VANTELESNE OPLODNJE BESPLATNU ZA PAROVE, PROCEDURA JE POJEDNOSTAVLJENA, A I GRANICA JE POMERENA ZA ŽENE SA 42 na 43 godine !

A ŠTA JE TO VANTELESNA OPLODNJA ?

Stručnjaci procenjuju da svaki šesti par u Srbiji ne može da se ostvari u ulozi roditelja, zbog steriliteta.

Vantelesna oplodnja (VTO) je metoda koja podrazumeva uzimanje jajne ćelije iz tela žene, njenu oplodnju u laboratorijskim uslovima i vraćanje oplođene jajne ćelije ili embriona u matericu posle nekoliko dana od oplodnje.

Metoda je veoma komplikovana i iziskuje posebne uslove, posebnu laboratoriju i opremu kao i uvežbanu ekipu koja se sastoji od ginekologa, embriologa, genetičara, mikrobiologa, medicinske sestre i dr. Zbog ovih okolnosti ova metoda je veoma skupa.

Zahvaljujući sve boljoj savremenoj opremi, vantelesna oplodnja pokazuje visok stepen uspešnosti, koji se kreće od 22% do 40% iznetih trudnoća po jednom pokušaju.

Pre same intervencije osim ginekološkog pregleda radi se ultrazvučni pregled, histerosalpingografija i eventualno histeroskopija radi ispitivanja prostranstva materice i prohodnosti grlića.

Na predlog predsednika Vučića neograničen broj pokušaja VTO !

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO, pričala je o VTO i novim pravilima. Kaže da su prava proširena, a da je celokupna procedura, u smislu administracije, maksimalno olakšana.

– Da bismo nadoknadili vreme, umesto dve, uveli smo samo jednu komisiju, a komisija će se obavljati u klinikama za ginekologiju svih kliničkih centara. Parovi će na ovaj način, na jednom mestu, moći sve da završe – kaže Radojević Škodrić.

Umesto 42 godine, koliko je dosad bio kriterijum, granica je pomerena na 43, kaže direktorka RFZO i objašnjava da je u svetu prema ovom kriterijumu ispred nas jedino Izrael, gde je granica 45 godina. Kaže da BMI (Body Mass Index) treba da je 25, kao i da je funkcija jajnika očuvana, a da su „sve druge mogućnosti iscrpljene“.

– Sada su ti kriterijumi prošireni maksimalno. Dakle, od 15. juna granica će biti podignuta na 43 godine, a na predlog predsednika Aleksandra Vučića omogućićemo parovima neograničen broj pokušaja, ukoliko za to postoje reproduktivni potencijali po oceni eksperata – kaže dr Škodrić, a prenosi Pink.

Podseća da je prošle godine uvedena mogućnost zamrzavanja do 6 embriona, da je broj pokušaja povećan sa 3 na šest, a da parovi koji već imaju jedno dete iz prvog postupka vantelesne oplodnje, mogu da o trošku države apliciraju i za drugo dete, i to sa tri dodatna pokušaja.

Prof. dr Željko Miković, direktor prestoničkog GAK “Narodni front”, kaže da se samo u toj ustanovi godišnje uradi 270 takvih procedura.

-“Pre dve nedelje je “Front” otvorio svoja vrata pacijentkinjama koje čekaju vantelesnu oplodnju.

– Proces se odvija po pravilniku Evropskog udruženja za humanu reprodukciju i embriologiju (ESHRE), a u cilju sprečavanja širenja koronavirusa. Konkretno, svaka pacijentkinja popunjava trijažni upitnik, koji ima 11 pitanja, o sopstvenom zdravstvenom stanju. Ako su odgovori negativni, onda se ona uključuje u program vantelesne oplodnje. Ukoliko postoji bilo kakva sumnja na kovid, tada se rade testovi na koronavirus, a u nekim slučajevima može da usledi i provera antitela – priča taj stručnjak i dodaje da, ukoliko je test pozitivan, onda se žena isključuje iz čitavog postupka. Prema njegovim rečima, strogo se vodi računa o zaštiti pacijentkinja i zdravstvenih radnika. “

– Svima je produžena mogućnost da se postupak uradi malo kasnije, tj. do kraja godine. Poštuju se i nova pravila Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) za žene koje su tokom vanrednog stanja napunile 42 godine i one koje, u periodu od 30 dana nakon njegovog ukidanja, pune toliko godina da im se omogući sporovođenje procedure. Takođe, one imaju pravo i da im se zakaže i obezbedi pregled na drugostepenim komisijama kako bi mogle od Fonda i komisije da dobiju zeleno svetlo da se uključe u proces vantelesne oplodnje. Startovala je sa radom i drugostepena komisija, koja je tokom prošle nedelje imala 70 pregleda – otkrio je prof. Kako prof. dr Miković poručuje, žene neka se ne plaše jer su bezbedne u “Frontu”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.