September 28, 2021

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

VAŽNO! GRČKA BLOKIRALA GRANICE ZA SRBE, VIŠE STOTINA LJUDI ZAROBLJENO

Građani Srbije ne mogu da uđu u Grčku ni kroz Severnu Makedoniju, ni kroz Bugrarsku ni kroz bugarsko-grčki granični prelaz Kulat-Promahonas potvrđeno je večeras iz policije.

“Grčka mora da prati preporuke EU o otvaranju granica sa trećim zemljama, To se, takođe, odnosi na putnike iz Srbije. Ovi turisti će moći da uđu u zemlje EU od 1. jula”. Ovako glasi saopštenje koje su danas kasno popodne dobile srpske turističke agencije.

– Definitivno do 1. jula srpski turisti neće moći da uđu na teritoriju Grčke, svi smo zatečeni i molimo turiste za strpljenje – kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije JUTA.

Više stotina naših turista, sa decom tj. kolona dugačka 20 kilometara, ostala je iza granice, iako su čekali ceo dan na bugarsko-grčkoj granici.

Kako nezvanično saznajemo GRČKA neće otvoriti granice, zemljama KOJE NISU U EU ni u JULU. Srpske turističke agencije su ponovo iznele zahtev da se ova sezona “ukine”.

I čarter letovi sa “Avioletom”, su odloženi.

Svi putnici koji su u glavni grad Grčke doleteli danas letom iz Beograda u 13 časova, su po sletanju na atinski aerodrom podvrgnuti testiranju i strogoj kontroli. 

Posle toga ulaz u Grčku je dozvoljen samo državljanima Srbije koji imaju uredne boravišne i radne dozvole, ali je njima naložen obavezan karantin dok ne stignu rezultati. Ostali putnici su vraćeni u Srbiju. 

Državljani Srbije koji imaju boravišnu dozvolu u zemljama Evropske unije mogu da putuju u Grčku, dok ostali državljani Srbije sa boravištem u Srbiji ili drugoj zemlji van EU, ne mogu ući u Grčku. Dakle otvorene su granice među većinom zemalja Evropske unije, ali NE I ZA SRBIJU.

Srpski turisti ne mogu da uđu u Grčku i ambasada Srbije je tražila pojašnjenje te odluke, rekao je Tanjugu ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

“Da li i ova odluka važi za državljane Srbije pošto je pre samo dva dana ministar spoljnih poslova Grčke obećao Dačiću da će se granice otvoriti 15. juna”, rekao je Ljajić i dodao da kolone čekaju na ulazu u Grčku.

Pre toga, 19. maja grčki premijer Kirijakos Micotakis isto je obećao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i mi sada čekamo odgovor i pojšanjenje.

“Šta se dogodilo, bukvalno u dva dana da se donese jedna ovakva odluka”, naveo je Ljajić.

Odluka grčkih vlasti objavljena je u njihovom službenom glasniku i odmah je stupila na snagu.

U srpskoj Upravi carina kažu da se putnici na prelazu Preševo, na granici sa Severnom Makedonijom, vraćaju nazad za Srbiju i da je reč o individualnim polascima, koje nisu organizovale turističke agencije.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.