June 30, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

KORONA NAS DOTUKLA; I AMERIKA I NEMAČKA BELEŽE NAJVEĆI EKONOMSKI PAD IKADA U ISTORIJI !!

Korona je sigurni uzrok pada BDP-a, kako evo već pola godine taj virus menja život na celoj Zemljinoj kugli. Teška recesija nam tek sledi! Ceo Svet će do kraja godine biti u krizi, brojke sve govore i statistika ne laže. Gde je tu Srbija i kako ćemo dalje ??

GIGANTI DOŽIVLJAVAJU PONOR POSLE RAZORNOG “KORONA ZEMLJOTRESA”, NA TRŽIŠTU. Bruto domaći proizvod Nemačke pao je za 10,1 odsto u drugom kvartalu 2020. godine, u odnosu na prethodni što predstavlja najveći pad od početka beleženja nemačkog kvartalnog rasta od 1970. godine, saopštio je Federalni zavod za statistiku (Destatis).

Veliki pad privredne aktivnosti Nemačke zabeležen je i na godišnjem nivou.

Sezonski i kalendarski prilagođeni BDP u drugom kvartalu 2020. godine manji je za 11,7 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine. 

Poređenja radi, ovaj pad više je nego dvostruko veći od smanjenja privredne aktivnosti tokom globalne finansijske i ekonomske krize kada je 2009. godine nemački BDP (gledano u sezoniranim serijama) pao za 4,7 odsto u prvoj polovini godine tj. prethodno najveći zabeleženi pad u poređenju sa istim tromesečjem prethodne godine iznosio je 7,9 odsto u drugom kvartalu 2009. godine.

Navodimo još drastičniji primer – AMERIKE, koja beleži najveći pad ekonomije u istoriji te zemlje ! Tačnije Američka ekonomija zabeležila je u drugom kvartalu ove godine pad od 32,9 odsto, što je najviše ikada.

Pad BDP u drugom kvartalu ove godine u odnosu na prvi je 9,5 odsto, odnosno 1.800 milijardi dolara. Drugi kvartal bio je najgori od 1947. godine, kada je u SAD počelo kvartalno praćenje ekonomske statistike.

Tokom najgoreg perioda Velike depresije 1932. godine, američka ekonomija zabeležila je pad od 12,9 odsto, a sada kako smo naveli čak i do skoro 33 odsto !

Što se tiče SRBIJE, dok novinari pišu ovaj članak neko je upravo ostao bez posla, a država odobrava novi vid pomoći srećnim radnicima koji su ostali na svojim radnim mestima.

Sasvim je izvesno da će biti neuporedivo teže. Realno je očekivati snažan pad uposlenosti, odnosno novi talas nezaposlenih na već visoku stopu istih. Najteži udarac su pretrpeli zaposleni u autoindustriji, ugostiteljstvu i turizmu.

U Srbiji je trenutno oko 550.000 nezaposlenih, a njima se prključuje najmanje 150.000 povratnika iz inostranstva koji su tamo izgubili radno mesto i teško da će ga uskoro pronaći. Još oko 100.000 tokom jeseni i zime će otpustiti vlasnici sadašnjih firmi, a za još toliko ljudi, koji sada zarađuju dnevnim radom u sivoj zoni, hleba uskoro neće biti. Veoma je moguće da do Nove godine u Srbiji bude gotovo milion nezaposlenih.

Stručnjaci navode da je pomoć države ključna i da od nje zavisi hoće li se nekako preživeti ova kriza.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.