June 30, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

BEJRUT BROJI ŽRTVE OD KATASTROFE; RUSI TVRDE: UZROK JE SAMO NEMAR I NEPAŽNJA; DRUGI KAŽU U PITANJU JE TERORISTIČKI AKT !!

Neviđena katastrofalna, razorna eksplozija / detonacija, tačnije dve, sinoć su NAGLO PROBUDILE I ZATRESLE SVE PRISUTNE U BEJRUTU. Slike su kao da je počeo novi rat, a svi eksplozije opisuju “kao da je pala nuklearna / atomska bomba”.

Postoje dve teorije šta se zaista desilo. Prva je, da je teret koji je sinoć eksplodirao u Bejrutu bio je konfiskovan sa moldavskog broda, čiju posadu su činili ukrajinski pomorci. Eksplodiralo je oko 3000 tona veštačkog đubriva tj. amonijum nitrata, koje je stajalo u skladištu, u luci od 2014. godine.

Ovo teoriju potvrdio je ruski ambasador u Libanu ~ Aleksandar Zasipkin te je istakao da se eksplozija u Bejrutu dogodila zbog kardinalnih kršenja tehničke bezbednosti.

“Siguran sam da se ni pod kojim okolnostima ne treba baviti političkim špekulacijama, a posebno ako je stradalo na hiljade ljudi.”

– “Prema najubedljivijim informacijama, tokom remontnih radova došlo je do požara, a zatim i do strašne eksplozije u hangaru, u kome je od 2014. godine bio skladišten amonijum, konfiskovan sa pokvarenog broda, tako da je reč o kardinalnim kršenjima tehničke bezbednosti.”

– “To je bio očigledan nemar i nepažnja odgovarajućih kontrolnih organa, iako je, kako je rečeno, pitanje odlaganja eksplozivne šalitre redovno bilo na dnevnom redu “- zaključio je ruski ambasador.

Kao sankciju zbog tih kardinalnih grešaka, vlada Libana odlučila je danas da stavi u kućni pritvor sve lučke zvaničnike u Bejrutu, koji su nadgledali skladištenje i bezbednosne mere od 2014. godine.

Druga teorija je da je sinoćni akt bio čist teroristički napad izraelskih snaga. Preživeli tvrde da su bile dve stravične eksplozije koje su sinoć potresle glavni grad Libana, ostavivši za sobom pravu pustoš, ništavilo.

Još ranje je lider libanske ekstremističke organizacije Hezbolah Hasan Nasralah pretio da će uništiti Izrael velikom eksplozijom nalik na nuklearnu, u luci Haifa!

U februaru 2016. godine Nasralah je rekao da Haifa raspolaže sa 15.000 tona amonijaka i da bi u slučaju eksplozije moglo poginuti desetine hiljada ljudi.

“Drugim rečima Liban ima nuklearnu bombu. To nije preterivanje”, kaže Nasralah na video-snimku i dodaje da se Hezbolah uzdržavao da izazove takvu eksploziju u jednomesečnom ratu protiv izraelske vojske 2006. Eksperti veruju da su takve PRETNJE DOŠLE na “naplatu”.

Posle eksplozije u Bejrutu, u luci, počeli su da kruže snimci sa tim upućenim pretnjama na društvenim mrežama u kojoj je ubijeno najmanje 100 ljudi, a ranjeno više od 4.000, dok ih je na stotine nestalo. Žrtve se još prebrojavaju, a skoro 300.000 ljudi ostalo je bez krova nad glavom. Eksplozije te jačine u Bejrutu prouzrokovale su ogromnu štetu u tom glavnom gradu Libana, pa se procenjuje na najmanje tri miliajrde dolara.

Štetu u tom gradu, na čijem širem području po procenama živi oko 2,2 miliona ljudi, već su naneli PRETHODNI SUKOBI SA IZREALOM, građanski rat i brojni teroristički napadi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.