May 25, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

HOTI: vremenski ograničen dijalog sa Srbijom treba da se okonča recipročnim priznanjem !

Kako smo saznali danas iz kosovskih medija, a i kako je premijer Kosova Avdulah HOTI na zahtev opozicione Demokratske partije Kosova (DPK), izvestio poslanike u Skupštini Kosova o procesu dijaloga sa Srbijom, isti je VREMENSKI uslovljen / OGRANIČEN i treba da se okonča recipročnim priznanjem i potpunom normalizacijom odnosa između dve strane !

Podsetimo se, dijalog sa PRIŠTINOM je na visokom političkom nivou obnovljen 16. jula, nakon dve godine zastoja.

Hoti je rekao da je Kosovo u obavezi da ostvari normalizaciju odnosa sa zemljama u regionu uključujući i Srbiju i dodao da postoji platforma za dijalog koja ne dozvoljava da se raspravlja o teritorijalnom integritetu.

“O teritorijalnom integritetu se ne može pregovarati i ne postavlja se pitanje o tome. Ustavna organizacija Kosova nije pogođena, ne postoji Zajednica (opština sa srpskom većinom) sa izvršnim ovlašćenjima na Kosovu. Za ova dva principa u dijalogu imamo punu podršku naših međunarodnih partnera. Treći princip je da sporazum mora biti u skladu sa Ustavom Kosova”, rekao je Hoti.

On je naveo i da se u ovoj fazi dijaloga izrađuju određeni elementi sporazuma o uzajamnom priznavanju između Kosova i Srbije.

“Izrada je započeta sa temama koje smo nametnuli, o nestalim osobama i ekonomskim pitanjima, srpska strana je zatražila da se pitanje interno raseljenih lica pokrene u diskusiji”, objasnio je Hoti.

Hoti je u Skupštini Kosova govorio i o sporazumu o ekonomskoj normalizaciji odnosa, koji su Kosovo i Srbija potpisali u Vašingtonu 4. septembra uz prisustvo predsednika SAD Donalda (Trump) Trampa.

„Ovaj sporazum od 16 tačaka čine veliki infrastrukturni projekti. Kosovo će ostati centar ekonomske infrastrukture“, zaključio je on.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.