June 30, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

Preminuo je ČUVENI GORAN PASKALJEVIĆ, u 74. godini u Parizu; DOBIO NAGRADU 30 MIN. PRE SMRTI !!

Kako prenose mediji čuveni, proslavljeni srpski režiser i scenarista ~ Goran Paskaljević preminuo je u 74. godini. Preminuo je u Parizu, a vest o njegovoj smrti potvrdili su prijatelji i porodica.

Rođen u Beogradu 1947., a diplomirao je filmsku režiju na Praškoj akademiji. Paskaljević je prvi dugometražni igrani film „Čuvar plaže u zimskom periodu“ snimio daleke 1976. godine.

Napravio je više od 30 dokumentarnih i 13 igranih filmova.

Bio je prvi filmski režiser koji je 2002. u Minhenu dobio Nagradu „Bernard Viki Most“ za humanizam u svojim delima.

U novembru 2007. Paskaljević je odlikovan francuskim Ordenom umetnosti i književnosti.

Reditelj je kultnih ostvarenja „Poseban tretman”, „Uprkos magli” , „Varljivo leto ‘68”, „Bure baruta”, “Tango argentino” i mnogih drugih.

Večeras, na svečanoj ceremoniji internacionalnog festivala filmske režije ~ LIFFE trebala je da bude uručena nagrada „Živojin Žika Pavlović“ našem proslavljenom reditelju Goranu Paskaljeviću, te su organizatori saopštili publici da Paskaljević nažalost nije mogao da prisustvuje ceremoniji otvaranja, a samo pola sata kasnije stigla je vest da je preminuo u Parizu.

Ministar kulture i informisanja Srbije ~ Vladan Vukosavljević uputio je večeras saučešće povodom smrti proslavljenog režisera i scenariste Gorana Paskaljevića, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

“Srpska kultura ostala je večeras siromašnija za još jedno veliko ime. Povodom potresne vesti o smrti Gorana Paskaljevića, u ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime, izražavam najdublje saučešće njegovoj porodici, prijateljima i brojnim poštovaocima u Srbiji i širom sveta”.

“Uvek nasmejani i vedri lik Gorana Paskaljevića i njegovo značajno delo zauvek će ostati amblematični deo srpske filmske istorije ali i kulture u celini”, navodi se u telegramu saučešća ministra Vukosavljevića.


Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.