May 24, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

U RAT ULAZI I TURSKA, na stranu Azerbejdžana; ZAKAZAN HITAN SASTANAK UN; Premijer Jermenije: primorajte TURSKU DA ODE!

Rat u oblasti Nagorno-Karabaha nastavlja se i danas. Sukobi se produbljuju, a nižu se i reakcije svetskih zvaničnika. Zbog sukoba generalni sekretar UN ~ Antonio Gutereš sazvao je hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN, dok je iz turskog predsedništva DANAS STIGLO JASNO OBAVEŠTENJE ~ da će da pomogne Azerbejdžanu da “povrati svoje okupirane teritorije” u Nagorno-Karabahu, te je vojno prisustvo Turske sigurno !

Turska će biti u potpunosti angažovana u pružanju pomoći Azerbejdžanu da povrati svoje okupirane teritorije i odbrani svoja prava i interese prema međunarodnom pravu”, rekao je direktor komunikacija turskog predsedništva Fahretin Altun.

Navodeći da Azerbejdžan samo hoće da osigura bezbednost civilnih populacija kod linije fronta i da oslobodi svoje okupirane teritorije on je ocenio da svet ne može da dozvoli da se “u ime takozvanog principa neutralnosti na isti nivo stavljaju agresor i oštećena strana”.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan još ranije je pozvao na kraj jermenske “okupacije” u oblasti Nagorno-Karabaha i na prekid sukoba.

Kremlj je pre toga pozvao Ankaru da se suzdrži od “dolivanja ulja na vatru” i da radi na uspostavljanju mira u Nagorno-Karabahu, gde je u borbama od nedelje poginulo skoro 100 ljudi.

“Rusija želi da prestanu sukobi između jermenskih i azerbejdžanskih snaga oko regiona Nagorno-Karabah”, izjavio je portparol Kremlja ~ Dmitrij Peskov.

“Pozivamo sve zemlje, posebno naše partnere poput Turske, da učine sve što je moguće kako bi ubedle suprotstavljene strane da prekinu vatru i vrate se mirnom rešavanju ovog dugotrajnog sukoba političkim i diplomatskim sredstvima”, naglasio je Peskov.

Evropska unija juče je ocenila situaciju u spornoj oblasti kao “jako zabrinjavajuću” i svako mešanje u tom regionu smatra se “neprihvatljivim”.

To je danas potvrido i premijer Jermenije ~ Nikol Pašinjan, javno izjavivši da vojno prisustvo Turske na teritoriji Južnog Kavkaza “neće doneti ništa dobro.”

Te je pozivao svetsku javnost da osude agresivna dejstva Bakua i Ankare u Nagorno-Karabahu i “primoraju Tursku da napusti Južni Kavkaz”.

Mi sve ovo doživljavamo kao rat koji je objavljen jermenskom narodu, mi smo prinuđeni da iskoristimo pravo na samoodbranu“, naglasio je premijer Nikol.

“Turska samo traži povod da se u još većoj meri uključi u konflikt, da dovuče vojsku u Nahičevanj, u azerbejdžansku enklavu na granici Turske, Jermenije i Irana. Čak imamo i pojedine informacije da je tamo delimično već razmeštena turska vojska“, zaključio je.

Danas je već i optužena TURSKA da je oborila svojim lovcem F-16 avion Su-25 jermenskog Ratnog vazduhoplovstva, što je zvanično i saopštilo jermensko Ministarstvo odbrane. U saopštenju se navodi da se incident dogodio u vazdušnom prostoru Jermenije, a da je pilot Su-25 poginuo!

Dodatno se zaoštrava situacija i zaraćene strane se sada spore i oko pada tog jermenskog aviona, za koji oštećena strana tvrdi da je oboren od strane turskog lovca. Turska je te navode demantovala, tačnije predstavnik turskog predsednika ~ Fahretin Altun, negirao je da je turski lovac oborio avion jermenskog Ratnog vazduhoplovstva u vazdušnom prostoru te zemlje.

Na sva dešavanja, napetu situaciju i otvorene vojne sukobe, Nemačka kancelarka ~ Angela Merkel razgovarala je danas sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom i predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim tražeći obustavu svih sukoba.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.