June 30, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

ĐUKANOVIĆ: “svim sredstvima ćemo se suprostaviti bilo kome ko pokuša da ugrozi državu Crnu Goru i našu slobodu”!

Medijima se čini da je aktuelni predsednik CRNE GORE ~ MILO ĐUKANOVIĆ, popularniji sada kao deo opozicije i DPS-a, nego za vreme apsolutne većine u parlamentu. Još jedan više nego detaljan, frapantan, sveobuhvatan intervju, za krako vreme, za medije je dao; tačnije N1 televiziji, u PRESSINGU, ne birajući reči!

Svoje izlaganje je počeo o DPS-u, o stranci koju vodi uz reči da je DPS ~ Demokratska partija socijalista ostala ubedljivo najjača parlamentarna partija u Crnoj Gori koja i na ovim izborima ima osvojenih preko 35 posto podrške biračkog tijela Crne Gore.

“Na ovim izborima nismo odlučivali o predsedniku Crne Gore. Imam vrlo čvrstu nameru da svoj mandat do kraja koristim u cilju dobrobiti države na čijem sam čelu” – rekao je Ðukanović za N1.

“Do kraja godine imaćemo vanredni kongres i to će biti prilika da razgovaramo o svim pitanja uključujući i neophodne kadrovske promjene, kako bismo što brže povratili dio izgubljenog povjerenja”, rekao je Đukanović.

Kazao je i da se na parlamentarnim izborima 30. avgusta nije dogodio nikakav pad, već da je DPS nakon 30 godina na vlasti osvojila mandat manje od aktuelne većine.

“Ovdje nije riječ ni o kakvom padu niti je ponajmanje riječ o padu bilo koga lično uključujući i mene. Ja sam 2018. godine izabrani predsjednik Crne Gore na neposrednim izborima sa osvojenih 54 posto podrške i sa mandatom koji će trajati još nešto kraće od tri godine. Na parlamentarnim izborima opet nije se dogodio nikakav pad. Nakon 30 godina na vlasti, Demokratska partija socijalista je zajedno sa koalicionim partnerima osvojila jedan mandat manje od nove parlamentarne većine. Nije se dogodio nikakav nedostojanstven ishod za proevropsku politku u Crnoj Gori. Dogodilo se nešto što se uobičajeno događa u demokratskim društvima. Crna Gora pretenduje da bude demokratsko društvo”, rekao je Đukanović.

Ponovio je da neće podnijeti ostavku na mjesto predsjednika.

“SPC perjanica velikosrpskog nacionalizma”

Kazao je i da je Srpska pravoslavna crkva “perjanica velikosrpskog nacionalizma i ruskih imperijalnih interesa na Balkanu”.

Ponovio je i da prihvata volju građana i da neće opstruirati formiranje nove vlasti.

“Bilo je najava od političke konkurencije da će se dosadašnja vlast baviti nekim postizbornim političkim inžinjeringom. Od prve izjave na dan izbora nakon što su prvi rezultati stigli, saopštio sam da prihvatamo volju građana i da nećemo opstruirati formiranje nove vlasti”, rekao je Đukanović u Presingu na N1.

Upitan kako misli braniti Crnu Goru kada će nova većina preuzeti sve poluge vlasti u Crnoj Gori, odgovorio je:

“Već sam objašnjavao tu nedoumicu koja se pojavila u jednom dijelu javnosti. Kazao sam da prihvatamo rezultate izbora, da nećemo opstruirati i usporavati proces i da je to najbolji odgovor DPS i dosadašnje vladajuće kolacije prema interesima Crne Gore”.

Prema njegovim riječima, za interese države radiće po svaku cijenu.

“Mi po svaku cijenu radimo u interesu Crne Gore i ovo što smo uradili priznanjem rezultata izbora mi smo prevashodno vodili računa o međunarodnom ugledu Crne Gore”, naglasio je on. “Branićemo Crnu Goru na način na koji se država može braniti, prije svega politički u Parlamentu, ali ako treba branićemo i na drugim mjestima. Kazao sam da ćemo se svim sredstvima suprotstaviti bilo kome ko pokuša da ugrozni državu Crnu Goru i našu slobodu”, istakao je Đukanović.

Kako je rekao, ako bi promjena vlasti podrazumijevala ugrožavanje državnog statusa, onda bi odgovor bio borba svim sredstvima.

“Govorimo u pretpostavkama, ja ne vjerujem da će toga doći već da ćemo imati priliku da u parlamentarnoj borbi vodimo dijalog oko toga kojim će pravcem i dinamikom Crna Gora kretati ka ciljevima. Ako bi promjena vlasti podrazumijevala ugrožavanje državnog statusa, onda je moj odgovor ovakav kako ste sami interpretirali. Protiv ugrožavanja državnosti Crne Gore i naše slobode borićemo se svim sredstvima uključujući i ona sredstva koja su koristili naši preci u odbrani crnogorske države i crnogorske slobode”, dodao je on.

Upitan zašto sveštenici Srpske pravoslavne crkve posreduju u formiranju nove Vlade, predsjednik Crne Gore je odgovorio:

“Zbog toga što je osnovna ideja te politike ideja posrbljavanja Crne Gore. Od vremena obnove crnogorske nezavisnosti, Demokratska partija socijalista odlučno insistira na novom sistemu vrijednosti, na građanskoj državi Crnoj Gori uprkos čestim pokušajima prosrpske opozicije da ustavno preformuliše Crnu Goru. Kao što znate, u ustavu je zapisano da je Crna Gora građanska, a prosrpska opozicija je tražila da se Crna Gora definiše kao država srpskog i crnogorskog naroda. Pored toga insistiramo na multietničkoj demokratiji, odnos prema manjinama te nacionalističke opozicije – znate. Imali ste prilike da neke od tih slika vidite u prvim danima nakon izbora”, rekao je Đukanović.

Dodao je da “nasuprot tome nacionalistička opozicija u kontinuitetu, a posebno u predizbornoj kampanji potpomognuta Srpskom pravoslavnom crkvom je željela da Crnu Goru odvrati od tih vrijednosti”.

“Ta politika uporno insisitira da je Crna Gora srpska država koja bi morala biti u okviru strateških, bezbjednosnih i vanjskopolitičkih interesa Rusije. Ta politika je u svojoj retorici i tokom kampanje insitirala da je NATO četvrti rajh, da je evropska civilizacija – civilizacija trulih vrijednosti i da zbog toga Crna Gora griješi kada insitira na ostvarivanju članstva u Evropskoj uniji. Jasno je potpuno da je udarna pesnica takve politike u ime velikosrpskog nacionalizma i ruskih imperijalnih interesa na Balkanu bila Srpska pravoslavna crkva i otuda je logičan odgovor na pitanje: sveštenici Srpske pravoslavne crkve su djelovali i dalje djeluju u skladu s tim nacionalističkim interesima i interesima za identitetsko potiranje Crne Gore”, rekao je Đukanović.

Đukanović je rekao i da “jedva čeka” povratak Duška Kneževića u Crnu Goru istakavši da se radi o “odbjeglom kriminalcu“.

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević ranije je rekao da je spreman da odgovara za ono što je uradio, ali i da je Đukanoviću “bolje da napusti zemlju što prije”.

“Zamislite te pretencioznosti. Riječ je o čovjeku koji je pod nekoliko optužnica Specijalnog tužilaštva u Crnoj Gori. Riječ je o čovjeku koji je do prije nekih deset ili petnaest dana bio na međunarodnoj potjernici Interpola, koji je u režimu strogog nadzora u London. U proceduri je odlučivanje o njegovom izručenju Crnoj Gori i sada takav čovjek izriče ocjene i saopštava da on ili oficijelni šef države Crne Gore neće biti na slobodi kada se on vrati u Crnu Goru. Moj odgovor je – jedva čekam da promijeni ono što je očigledno njegov naum da bježi od pravde jer je riječ o odbjeglom kriminalcu, jedva čekam da se vrati u Crnu Goru, jedva čekam da saopšti sve to što ima pravosudnim organima, a onda nije teško pretpostaviti ko će se gdje naći, ko će biti u zatvoru, a ko će nastaviti da obavlja javne funkcije u državi Crnoj Gori”, poručio je Đukanović.

Komentarišući navode da će protiv njega biti podnesene krivične prijave, on istakao je da se prijava – ne boji.

Ne bojim se nikakvih krivičnih prijava, duže od trideset godina obavljam javne funkcije i svih tih godina imao sam oštru konkurenciju i rekao bih često neprimjerenu kritiku. Vrlo često su optužbe protiv mene dolazile i s regionalnih adresa, najčešće iz Beograda, ali i od strane probeogradske opozicije u Crnoj Gori. Ne bojim se zbog toga što znam kako sam radio i uvijek sam se trudio da bespogovorno poštujem ono što je ustavno-pravni sistem Crne Gore. Tako da moj status kao građanina ne zavisi od toga koja će politička vlast biti u Crnoj Gori već onog što sam radio, nema nikakvog mjesta zebnji. Riječ je o jednoj gruboj, neargumentovanoj političkoj retorici čiji je cilj bio da proizvede animoznost biračkog tijela prema meni i političkoj strukturi koju sam predstavljao. Evo sada imamo i takav ishod na izborima i ubijeđen sam da će nadležni državni organi obavljati svoj posao kao i do sada, odgovorno i u skladu sa ustavom. I da neće suditi bilo kom pojednicu na osnovu neodgovorne i nečinjenične političke retorike”, rekao je Đukanović.

Na pitanje da li se predao i hoće li se boriti za povratak na vlast Đukanović je rekao:

Ni slučajno da sam se predao”, zaključio je odlučno MILO ĐUKANOVIĆ.


Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.