June 30, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

MINISTARSTVO FINANSIJA POZIVA: ILI PRIJAVA POREZA ILI KRIVIČNA PRIJAVA! EVO KO JE SVE NA UDARU… INFO

Samo prošle godine Sektor poreske policije u periodu januar-novembra 2019. godine podneo je nadležnim tužilaštvima 1.281 krivičnu prijavu protiv 1.708 lica za 1.661 krivično delo!

Od toga, 1.390 se odnosi na najčešća poreska krivična dela: poreska utaja, neuplaćivanje poreza po odbitku, neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit, nedozvoljen promet akciznih proizvoda i nedozvoljeno skladištenje robe itd.

Ove godine Ministarstvo finansija Republike Srbije postavilo je poziv za “Samoinicijativno prijavljivanje prihoda iz inostranstva“.

Ovo se odnosi na sve one, koji ostvaruju prihode iz inostranstva tako što pružaju usluge odavde, iz Srbije. To mogu da budu programeriYouTube-riinternet klađenje preko platformi, prevodioci ili svi oni koji podučavaju online pa i strane jezike, popularni influenseri, kao i stanodavci koji svoje nekretnite izdaju na kraći period (AirBnB i ostale online platforme).

Ovakve i sve slične profesije, pružaoci usluga su zamoljeni da samostalno podnesu poreske prijave, obračunaju porez i doprinose (sa sve kamatom) i izmire svoje zakonske obaveze. Ukoliko to ne urade, slede im prekršajne i krivične prijave!

Poreska uprava došla je do ovih podataka jer na osnovu raspoloživih info o uplatama iz inostranstva i poređenja tih podataka sa podnetim poreskim prijavama o obračunatom plaćenom porezu samooporezivanjem i pripadajućim doprinosima na zaradu ili drugu vrstu prihoda od strane fizičkog lica kao poreskog obveznika, ustanovila visoku stopu nepoštovanja poreskih propisa!

Na internetu kruži i stoji neprovereno saopštenje da je usled nepoštovanja ovih poreskih propisa, opredeljen određeni broj lica za kontrolu. U ovom tekstu koji nije potpisan niti overen da potiče iz državne institucije i čija je verodostojnost sumnjiva, navodi se da će u tim kontrolama poseban akcenat biti stavljen na uplate primljene sa, kako se navodi, digitalnih platformi kao što su GoogleUpworkBibo globalOpportunityAirBnB.

Pored toga, kako se navodi, fokus za kontrolu je posebno stavljen i na platne kartice otvorene u inostranstvu kao što su SkrillPayoneerNeteller, ali i izvršena plaćanja fizičkih lica prema sajtu Booking.com. Kako se navodi u pomenutom saopštenju, usled vršenja kontrole lica koji su aktivni na pomenutim servisima, ustanovljen je visok stepen nepoštovanja poreskih propisa.

Poreska uprava Republike Srbije će nastaviti kontinuirano sprovođenje poreskih kontrola fizičkih lica. Dodatne informacije mogu se dobiti pozivanjem Kontakt centra na brojeve telefona: 011-33-10-111 ili 0700-700-007, ili neposredno na šalterima „Vaš poreznik“ u filijalama Poreske uprave

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.