July 3, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

KAKO ĆE UGOSTITELJI OPSTATI U DOBA KORONE ? STRUČNA UDRUŽENJA PREDLAŽU NOVE MERE

“Zdravlje ljudi je najbitnije i ljudski život nema cenu”, to je imperativ koji nam svakodnevno saopštavaju iz kriznog štaba i pripadnici struke, te uvedene mere tokom PANDEMIJE I ZARAZE OD COVD19 opravdavaju cilj.

A šta je sa UGOSTITELJIMA, TURISTIČKIM RADNICIMA, HOTELIJERIMA ???

Kako i od čega će živeti branša, kada navodimo podatak da samo u Beogradu ima više od 64 000 zaposlenih u ugostiteljstvu ? ?

Povodom tih problema osam stručnih udruženja ugostitelja širom Srbije pozvalo je nadležne da hitno reaguju i da “odmah ukinu sve mere ograničenja ili da se do normalizacije poslovanja obezbedi neophodna pomoć svima koji su merama onemogućeni da rade”.

Hitan APEL nadležnima su uputila i potpisala udruženja:

– “Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije”, Udruženje nezavisnih ugostitelja Kragujevac, Udruženje ugostitelja Novi Sad “Ugons” , Udruženje ugostitelja Niš, Opšte udruženje preduzetnika Kula, Udruženje noćnih barova i klubova (NOB), Udruženje ugostitelja Aranđelovac i Udruženje estrade i event industrije “Autogram” Trstenik.  

PREDLAŽU SMANJENJE PDV-A, KIRIJA I NAMETA.

“Merama koje su, u različitim oblicima, na snazi više od šest meseci ugrožena je egzistencija ugostitelja, konobara, šankera, kuvara, poslastičara, muzičara, fotografa, dekoratera, pomoćnog osoblja, dobavljača pića i hrane, poljoprivrednih proizvođača, igraonica, organizatora svadbi i svih drugih koji godinama uredno plaćaju sve svoje obaveze, pune budžet i finansiraju javni sektor. Svi oni su sada zaboravljeni i ostavljeni na cedilu”, ukazuje osam udruženja ugostitelja.

Predlog ugostitelja je da Ministarstvo trgovine, turizma i transporta uz saradnju sa Ministarstvom finansija u cilju zaštite i opstanka struke donese određene mere na republičkom i na opštinskom nivou.

Oni traže direktno učešće svojih predstavnika na sastancima na kojima se odlučuje o merama usko vezanim za ugostiteljski sektor, isplatu minimalaca donormalizacije poslovanja, uz otpis poreza i doprinosa za ceo period.

“Predlažemo dodatnu subvenciju od sto evra po kvadratnom metru lokala za one koji su merama onemogućeni da rade, smanjenje PDV sa 20 odsto na pet odsto u naredne tri godine, a nakon toga na deset odsto kao trajnu poresku stopu”, navode ugostitelji.

Na republičkom nivou oni predlažu i obračunavanje budućih nameta po proporcionalnom sistemu, odnosno smanjene dažbina za onoliko koliko je onemogućeno ostvarivanje prihoda (vanredno stanje, ograničenje radnog vremena i dozvoljenog broja gostiju).

“Na nivou lokalnih samouprava tražimo smanjenje zakupa javnih površina i lokalnih taksi na 20 odsto od postojeće donetih rešenja, a za one koji su potpuno onemogućeni da rade obezbediti otpis 100 odsto. Takođe, predlažemo smanjenje lokalnih nameta, firmarina, komunalija, smeća, itd”, navodi se u saopštenju.

Uz ove mere, ugostitelji predlažu i ukidanje takse SOKOJ klubovima i noćnim barovima, i smanjenje od 75 odsto svim ostalim ugostiteljima i takođe – ukidanje novih parafiskalnih nameta, kao što je eko taksa.

Ugostitelji ističu da su Svetska banka i MMF prepoznali turizam, ugostiteljstvo i transport kao najugroženiju i najranjiviju granu privrede sa procenim gubitka na 910 milijardi u 2020.godini.

“A, naš resorni ministar izjavljuje da je gubitak u tom sektoru za prvih pet meseci 300 miliona evra sa prognozom da će do kraja godine biti jedna milijarda”, ukazuju oni.

Navedeni podaci, tvrde, ukazuju na to da će sudbina preko 100.000 radnika zaposlenih u sektoru turizma i ugostiteljstva biti neizvesna sa prognozom masovnog otpuštanja zbog nemogućnosti poslodavaca da im u datim okolnostima omogući pravo na rad i zarade.

“U cilju očuvanja ove značajne privredne grane, naš predlog je da se za razliku od opštih ekonomskih mera donetih u martu i junu mesecu opredele namenska sredstva za pojedine grane privrede na koja bi računala i naša struka a po ugledu na ostale zemlje iz Evrope i sveta.Austrija je smanjila PDV sa 20 odsto odsto na pet odsto uz otpis poreza i doprinosa i dodelila bespovratnu pomoć poslodavcima u iznosu od 10-50.000 evra, Nemacka je smanjila PDV sa 19 odsto na sedam odsto i preuzela na sebe isplatu 80 odsto zarade bez plaćanja poreza i doprinosa sa trajanjem do 1.jula 2021.godine, Slovenija je opredelila 940 miliona evra u ovoj godini za pomoć hotelijerima, ugostiteljima i tur-operaterima”, navode udruženja ugostitelja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.