May 25, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

VUČIĆ tokom konferencije : SANKCIONISAĆEMO NAJSTROŽIJE, MOLIM LJUDE DA NOSE MASKE! NAJAVIO POMOĆ OD 10.000 RSD …

U poslednja 24 časa preminulo je pet osoba, dok je zaraženo još 1.328 osoba, na respiratorima se nalazi 39 pacijenata, a testirano je 9.690 osoba.

Povodom ove kritične situacije i rapidnog povećanja broja obolelih predsednik Srbije ~ Aleksandr Vučić sastao se danas sa rukovodiocima svih kovid bolnica, a potom i održao KONFERENCIJU ZA MEDIJE.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će svi zdravstveni radnici dobiti jednokratnu podršku od 10.000 dinara, a stalno povećanje plata od prvog januara.

Do kraja godine svi radnici u zdravstvu, njih 120.000, dobijaju jednokratnu podršku od 10.000 dinara”, rekao je Vučić.

“Osim toga, od 1. januara zdravstvenim radnicima će biti najviše povećane plate u odnosu na ostale kategorije”.

Vučić je podsetio da su “samo u ovoj godini kumulativno oko 22 posto uvećane plate zdravstvenim radnicima”.

Saopštenja prenosimo do detalja u nastavku.

Danas je najteži dan za Republiku Srbiju, do podneva je 1.195 lica zaraženo, od toga 602 na teritoriji Beograda, a očekuje se da će ih biti više od 1.200, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa direktorima svih kovid bolnica u Srbiji.

Rekao je da na današnjem sastanku nije govoreno o novim merama, jer će o njima govoriti Krizni štab. “Ali, kada je reč o tim merama, mi ćemo sankcionisati, najstrožije”, kazao je on.

Rekao je i da ne možemo da zatvorimo ekonomiju, da zatvorimo život.

Predsednik Srbije izjavio je da radovi na izgradnji dve nove kovid bolnice, u Batajnici i u Kruševcu, idu po planu i da će bolnica u Batajnici biti otvorena do 1. decembra, a da će ustanova u Kruševcu početi da prima pacijente najkasnije do kraja godine.

Kako je naveo, izgradnja tih bolnica će, zajedno sa opremom, koštati 80 do 90 miliona evra.

-“Sve ovo mora neko da plati, država mora da plati i penzije i plate, a ako ekonomija ne radi, od čega ćemo da platimo?

U ovom trenutku imamo u magacinu 955 stabilnih kliničkih respiratora, mobilnih 114, mi smo spremni, to nam je sve u rezervi”, dodao je predsednik Srbije.

Rekao je da smo mnogo novca potrošili boreći se protiv korone. “Mnogo, mnogo, mnogo para”, rekao je Vučić.

Vučić je, nakon sastanka sa direktorima bolnica, rekao da je razgovarano o više stvari: kako da se suprotstavimo zabrinjavajućim brojevima novozaraženih, kako da se obezbedi funksiconisanje zdravstvenog sistema, o opremanju bolnica, domova zdravlja i tome kako da ostali pacijenti koji nisu oboleli od kovida ne budu uskraćeni za zaštitu.

“Oštro ćemo sankcionisati, veoma oštro one koji ih ne poštuju i to ćete videti u danima pred nama. Drugog izbora nemamo”, rekao je Vučić i dodao da će najstrože mere, poput policijskog časa, biti uvedene samo ako upadnemo u “ambis” .

On je rekao i da mnogi odbijaju da idu u Arenu i njima je poručio da onda sami snose odgovornost za svoje i zdravlje drugih. Takođe, veliki je broj, kako kaže, zaraženog medicinskog osoblja.

Od ključnog značaja je da nam se u bolnicama ne pojave i grip i korona, kazao je predsednik Srbije i dodao da je Srbija nabavila dovoljno vakcina protiv gripa a da će nabaviti i dovoljno vakcina protiv korone, iako je sada velika borba u svetu oko toga.

“Ali u prednosti je i onaj ko ih nabavi mesec dana ranije. Mi smo potpisali predugovore, i trebalo bi da nam stigne minimalna količina do Nove godine”, rekao je predsednik Srbije. Do marta treba da stigne 350.000, ali to neće biti dovoljno”, dodaje.

Niko nije rekao da treba da prestanemo da živimo, ali nije u redu da se vara država, pusti splav da pluta….”Ne radimo mi ovo zbog nas”, kazao je on.

Situacija se s koronom, prema njegovim rečima, razvija geometrijskom progresijom, a ne aritmetičkom, ali nismo uspaničenii. “Stvari, posebno ako se uporedimo s drugima, držimo pod kontrolom”. Uporedio je situaciju u regionu i pomenuo da bi Srbija, u “hrvatskom scenariju” imala od 4.000 do 9.000 slučajeva dnevno, a broj umrlih bi bio oko 55.

Zahvalio se građanima, kojih je, kako kaže, veliki broj, koji se ponašaju odgovorno ili bar upola odgovorno. “Poučna priča ukrajinskog influensera koji je govorio da nema korone pa je od korone umro”, dodao je on.

Podsetimo, gotovo je udvostručen broj hospitilizovanih u odnosu na prošli ponedeljak. Juče je bilo nešto više od 1.000, a raste i broj osoba na respiratorima.

Na sastanku sa onima koji biju bitku na prvoj liniji protiv kovida su i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, državni sekretari Berislav Vekić i Mirsad Ðerlek i direktori bolnica, epidemiolozi.

Epidemiolozi dr su upozorili da se situacija sa koronavirusom ubrzano pogoršava.

Prema rečima Predraga Kona, jučerašnji visok broj novozaraženih nije neočekivan, ali je situacija posebno kritična u Beogradu.

Zamenica direktora Infektivne klinike ~ Ivana Milošević poručila je građanima da nose maske i da se ne izlažu riziku. Dr Milošević navodi da je došlo i do dramatičnog skoka broja hospitalizovanih.

“U Infektivnu klniku primljeno je 10 bolesnika, pregledano je 179 pacijenata”. Dodaje da je devet osoba respirtoru, osam intubirano i jedan na neinvazivnoj ventilaciji.

“To je dramatičan skok broja hospitalizovanih”, napominje Miloševićeva.

BESPLATNE VAKCINE STIŽU ZA KORONU, a stiže još vakcina i protiv gripa

Vakcina za koronavirus je veliki problem u svetu, velika je trka u svetu, ljudi moraju da razumeju da je mesec dana prednosti u dobijenoj vakcini spas za državu, navodi Vučić.

“Preko Poljaka ide, minimalne količine do Nove godine, pa još do marta, ali to je nedovoljno, šta god možemo da nabavimo, mi ćemo da kupimo, najvažnije da vakcinišemo zdravstvene radnike, policiju, vojsku, pa onda ugrožene kategorije”, rekao je predsednik dodajući da je Srbiji svejedno gde kupuje vakcinu, samo da je dobra.

Vakcina će, kaže, biti besplatna. 

 Iz Nemačke nam stiže još vakcina protiv gripa, proporcionalno broju stanovnika imaćemo najviše vakcina.

“Borimo se da pronađemo, hvala mađarskim i nemačkim prijateljima, svih 365.000 četvorovalentnih su podeljene, time deo opasnosti za nas smanjujemo”, napominje Vučić.

CEO TOK KONFERENCIJE, SNIMAK POGLEDAJTE NA LINK – https://youtu.be/okjopUoDYPs ILI U NASTAVKU

IZVOR : TANJUG

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.