June 30, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

119 OSOBA NA RESPIRATORIMA, BOLNICE PRELAZE U COVID REŽIM; JOŠ SAMO 300 BOLESNIČKIH MESTA U BEOGRADU !

Bolnički kapaciteti su skoro popunjeni u BEOGRADU, zdravstveni radnici su više nego umorni, zdravstveni sistem je doveden do ambisa, stanje je više nego alarmantno !

U protekla 24 časa, na koronavirus pozitivno je još 1.318 građana. Preminulo je 11 osoba. Testirano je ukupno 8.397, na respiratoru je 119.

Najviše novozaraženih je opet u Beogradu 583 ili 44 odsto. Slede Novi Sad sa 139 novih slučajeva, Kragujevac sa 127, u Nišu je zabeleženo 76 novoobolelih, u Kraljevu 66, Šapcu 43.

U Srbiji je do sada registrovano čak 64.065 slučajeva kovida-19.

BOLNICE PREPUNE; Lončar: Bolnica u Pančevu sledeća ulazi u kovid sistem, posle toga više nema šta

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je situacija sa koronavirusom najgora u Beogradu, gde je najveći broj obolelih i najveći pritisak na zdravstvene ustanove, te naveo da je u glavnom gradu sada slobodno oko 300 mesta u bolnicama, kao i da raste broj pregleda u kovid ambulantama.

Zlatibor Lončar je naveo da će prva sledeća bolnica koja će kompletno ući u kovid sistem biti Opšta bolnica Pančevo, i za dalje, kako kaže, nema više šta da se otvori kao kovid bolnica.

“Od juče je i KBC ‘Zemun’ kompletno kovid bolnica, a procena je da bi to moglo da posluži za narednih dan, dan i po”, rekao je Lončar.

Istakao je da pregledi rastu “iz sata u sat” u odnosu na prethodne dane.

“Ukupno smo već prešli 3.000 pregleda. Otvaramo dodatne kovid ambulante, trijažni centar u Zemunu, radimo sve što je u našoj moći. Ali, i taj kapacitet ima granicu. Direktno nepoštovanje mera dovodi do sloma sistema”, rekao je Lončar.

Dnevno, jedna bolnica u Beogradu, koja ima kovid pacijente, troši pet tona kiseonika, a to je uobučajena potrošnja na mesečnom niovu”, naglasio je Lončar.

Ministar je rekao i da nas čeka situacija, na koju upozorava već duže vreme, da će pacijenti iz Beograda, grada u kojem postoji najveći problem nepoštovanja mera, najveća zaraženost, i koncetracija virusa, morati da idu u bolnice u drugim mestima u Srbiji.

“To će biti naša realnost, da ne bude iznenađenja”, podvukao je on.

Imamo određen broj bolničkih postelja i zdravstvenih radnika. Ako mislite da zemlje u regionu i Evropi imaju veći broj obolelih i to vas čini opuštenim, ja vam kažem da to nije dobro. To je krajnje nepoštovanje svih zdravstvenih radnika, koji danonoćno mesecima rade”, naglasio je Lončar.

Pozvao je građane da u narednih deset dana smanje kontakte, jer je to jedini način da se zaustavi širenje virusa.

“Ovo ne može da se zaustavi dok se svi ne ponašamo krajnje solidarno i jedinstevno. Nemaju ovi ljudi ništa od toga ako im zahvalite, a vi terate po svome, ponašate suprotno od onoga što oni preporuče. Ništa od toga nemaju i dalje će biti u skafanderima, neće viđati svoje porodice”, objasnio je Lončar.

Zaboravite jedno vreme na žurke, proslave, rođendane, jer odatle imamo najveće broj zaraženih. Nosite maske u prevozu, u zatvorenom, perite ruke. Ajde da poštujemo mere da budemo u boljoj situaciji, kako bi mogli da zbrinemo one ljude kojima treba medicinska pomoć”, zaključio je ministar zdravlja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.