June 30, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

RAČUNI INFOSTANA KAO NOĆNA MORA! ČEKAJU NAS NOVA POSKUPLJENJA, IZMENE I NOVE STAVKE

Svi smo već uvideli da nam je INFOSTAN nekako “progurao” novu stavku od septembra prošle godine, na računima kao fiksnu naknadu u iznosu od oko 130 dinara za neku “pogonsku spremnost sistema“, a za koju niko i ne zna za šta je plaća ?? Navodno namenjena je održavanju i ispiranju vodovodne mreže, koju korisnici plaćaju nezavisno od potrošnje vode, ali primećene su opet, pored toga, brojne nepravilnosti, loš kvalitet vode, prekidi u snabdevanju, pucanje cevi …itd.

Na poslednjim računima svi smo dobili notifikaciju na poleđini, da se od 14.11.2020. primenjuju nove cene usluga sakupljanja, odvoženja i odlaganja komunalnog otpada u skladu sa odlukom JKP “GRADSKA ČISTOĆA” I REŠENJEM ZAMENIKA GRADONAČELNIKA BEOGRADA ~ GORANA VESIĆA, TE NAVODE DA JE ISTO OBJAVLJENO NA SAJTU 14.10.2020.godine.

JKP “Gradska čistoća”, dakle kao što je već u oktobru objavljeno, povećalo je cenu usluga odnošenja smeća za 0,95 dinara po kvadratu. Tako, umesto dosadašnje cene od 5,64 dinara, po novom cenovniku ova usluga staje 6,60 dinara po kvadratu, što je za stan od 50 kvadrata povećanje od oko 50 dinara.

Znatno veći računi za smeće počeli su da stižu i za vlasnike poslovnog prostora. Za poslovni prostor do 30 kvadrata ova usluga košta umesto 991 dinar – 1.177 dinara za grupu advokatskih kancelarija, galerija, zlatara, optičara. Za drugu grupu gde pripadaju trgovine sa neprehrambenom robom, apoteke, privatne škole i vrtići, umesto 1.288 staje 1.529 dinara. Za prehrambene radnje, frizere i ugostitelje umesto 1.861, koštaće usluga 2.211 dinara.

Novine su da će od 1. januara 2021. godine stanovnici Beograda plaćati naknadu za isporučenu vodu i odvođenje otpadnih voda za pet odsto skuplje nego do sada, saopštio je JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija”.

Tako će domaćinstva i sportsko-rekreativni centri, odnosno bazeni, kubik tečnosti plaćati 59,64 dinara, odnosno 24,04 dinara za odvođenje otpadnih voda.

“Ostali potrošači” vodu će plaćati 98,4 dinara, a za kanalizaciju 52,95 dinara.

U “Beogradskom vodovodu” kažu da će prosečno domaćinstvo vodu i njeno odvođenje plaćati 80 dinara skuplje, a da je cena usluge poslednji put korigovana 2016. godine.

Takođe novine su da će na računima za “Infostan” od 1. februara 2021. nači i stavka za tretman i odlaganje komunalnog otpada za novu deponiju u Vinči, ali kako nadležni obrazlažu, ova taksa neće uticati na uvećanje računa građana.

Prema njihovom objašnjenju, ova usluga biće ispisana na računima, ali će korisnici plaćati usluge za odnošenje smeća kao i do sada, s tim što će se deo novca koji je ranije išao “Gradskoj čistoći” ubuduće preraspodeliti na “Beo čista energija”, koja je od sledeće godine zadužena za deponiju.

Kako objašnjavaju u Gradskoj upravi, početkom 2021. godine kompanija “Beo čista energija” preuzeće upravljanje deponijom u Vinči, nakon čega će započeti sa pružanjem usluge deponovanja otpada na novoj sanitarnoj deponiji.

– Ovu uslugu je do sada pružalo JKP “Gradska čistoća” u okviru usluge sakupljanja, odvoženja i deponovanja otpada – navode u gradu.

– Nakon što kompanija “Beo čista energija” preuzme upravljanje deponijom, građani neće plaćati ni dinar više za ovu uslugu nego što plaćaju danas, tako da za građane sve ostaje isto kao i do sada. Građani će i dalje ovu uslugu plaćati putem uplatnice “Infostan tehnologije”, s tim što će prikupljeni novac za pruženu uslugu “Infostan” uplaćivati na račun “Beo čiste energije” kao pružaocu usluge.

Ovaj namet, kako je ranije bilo rečeno u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine biće obračunat i prikazan na računu u iznosu od 0,90 dinara po kvadratu stana, iako će sam račun ostati nepromenjen.

Nakon svega, samo od poslednjeg vremena sumirano, primećujemo da cene rapidno rastu, da se građani ništa ne pitaju, da su plate ostale na istom nivou i da životni standard srlja svaki dan sve više, da smo svi u totalitetu prezaduženi, na sve to u toku je kriza i pandemija i kod nas i u Svetu, pa se postavlja osnovano pitanje ~ ODAKLE građani stalno da plaćaju nova poskupljenja po RAČUNIMA ZA INFOSTAN, koji će pritom biti ekspresno utuženi ako zakasne sa plaćanjem, neke od stavke ???!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.