March 2, 2021

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

NIKOLIĆ: SVI KOJI IMAJU ZNAČKU, A NIJE DRŽAVNA – DA je VRATE! NOŠENJE SINDIKALNE ZNAČKE KAO NOŠENJE ILEGALNOG ORUŽJA ! UVESTI KAZNE

Posle pisanja medija i kada je došlo do intenziviranja problema, do teških zloupotreba, najavljena je izmena propisa u vezi sa neovlašćenim posedovanjem znački koje podsećaju na službene, naveli su iz MUP-a.

Takođe navedeno je da su samo u poslednjih mesec dana oduzeli 30 znački koje podsećaju na policijske!

Navedenim izmenama propisana je zabrana posedovanja, odnosno korišćenja službene značke ili legitimacije od strane osoba koje nisu službenici MUP. Osim toga, pravnim licima, udruženjima i fizičkim licima zabranjeno je zahtevanje izrade, izrada, stavljanje u promet, posedovanje, odnosno korišćenje značke ili drugog obeležja, odnosno oznake koje sadrže elemente vizuelnog identiteta službene značke ili službene legitimacije – zaključili su iz MUP-a.

Pored Lazara Ranitovića, predsednika Sindikata srpske policije, koji je već davao izjave za medije povodom ove problematike oglasili su se stručnjaci Kriminolog Zlatko Nikolić i Boža Spasić, bivši operativac DB koji su imali jasne stavove povodom navedenog.

Kriminolog Zlatko Nikolić smatra da su se legitimacije koje izdaju sindikati pokazale kao dobre za zloupotrebu i da taj problem mora da se reši, što pre u roku od mesec dana.

Kriminolog navodi dalje da bi posedovanje i nošenje sindikalne ili agencijske legitimacije trebalo tretirati kao nošenje ilegalnog oružja !

-“Svi koji imaju značku, a nije državna, morali bi da je vrate. Sindikatima i bezbednosnim agencijama treba dati rok od mesec dana za to, a da se posle toga svako ko bude zatečen sa legitimacijom kazni kao da je uhvaćen s nelegalnim oružjem” – objašnjava stručnjak.

– “Naravno da ih neće svi vratiti, vratiće ih pošten svet, ali kriminalci neće. Ipak, broj će se smanjiti i biće lakše da se kontrolišu” – zaključio je Nikolić.

Boža Spasić, bivši operativac DB, kaže da je policija već pokušavala da reši ovaj problem.

– Neka se to reši u vidu licence, koju će dobiti počasni članovi sindikata i sa pravilom da značka može biti deo kućnog dekora, ali da ne sme da se nosi, ni koristi, kao što je rešeno s oružjem u legalnom posedu – izjavio je Spasić.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.