June 30, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

“KOSOVO” U KRIZI, BIRA TREĆU PO REDU VLADU ZA GODINU DANA

KOSOVO SE SPREMA OPET ZA NOVE IZBORE, koji moraju da budu održani u narednih 40 dana.

Odlukom Ustavnog suda koja je oborila Vladu Kosova uvela je Prištinu u još jedne izbore. Kosovo će tako dobiti treći kabinet za godinu dana, a jedno od prvih pitanja koje se nameće je – da li to znači povratak bivšeg premijera i lidera opozicionog “Samoopredeljenja” Aljbina Kurtija kao jednog od najozbiljnijih igrača ???

Odlaskom bivšeg kosovskog predsednika ~ Hašima Tačija u Hag i od kada je podneo ostavku 5. novembra, jer je optužen za zločine na KiM kao pripadnik OVK, kriza se produbljuje iako je tek izabrani Hoti od tada pa sve do danas pokušavao da spase Prištinu od novih izbora, a kako je glas poslanika Etema Arifija proglašen nevažećim jer je tada imao pravosnažnu presudu za krivično delo pa i s obzirom na to da je Arifijev glas bio presudan za formiranje te Hotijeve vlade, uslediće NOVI IZBORI NA KOSOVU.

Kasno sinoć Ustavni sud je saopštio zvaničnu odluku: ”lice osuđeno pravosnažnom sudskom presudom u poslednje tri godine za krivično delo ne može biti kandidat za poslanika ili da stekne važeći mandat“.

– Što pre bi trebalo da se povrati poverenje građana, obnovi legitimnost institucija i kako bi se dobilo rukovodstvo koje bi izvuklo Prištinu iz aktuelne krize -rekao je Kurti. Dodao je i da će, pre nego što da svoj odgovor, a povodom ostalih detalja odluke Ustavnog suda, sačekati punu presudu.

Istovremeno, američka ambasada u Prištini pozvala je sve stranke i institucije na Kosovu da poštuju odluke Ustavnog suda i obezbede da građani odaberu svoje predstavnike putem slobodnih, poštenih, mirnih izbora.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.