October 19, 2021

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

Preko 20 POTRESA dogodili su u Petrinju za poslednjih par sati ! AMBASADA U HRVATSKOJ: IMA STRADALIH SRBA, INFO !

Svi smo osetili, a posebno stanovnici NOVOG BEOGRADA jak potres magnitude 6,3 koji se zatresao sa epicentrom u Petrinju, a snažno se tresao i Zagreb. Tačnije u Srbiji se u popodnevim časovima u 12 i 19 – 20 h osetio zemljotres, čiji je epicentar bio u regionu mesta Petrinje u Hrvatskoj koji je bio jačine 6,3 stepeni po Rihteru i 8 po Merkalijevoj skali, dok je u Srbiji to bilo 3 stepena po Mekralijevoj skali. 

Prilično jako podrhtavanje se osetilo i u BiH, Češkoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Crnoj Gori, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i Austriji.

Za sada kako mediji prenose osam osoba je stradalo u zemljotresu, a najmanje 20 povređenih smešteno je u bolnici u Sisku. Među stradalima ima i dvoje dece od koji je prva žrtva zemljotresa 12-godišnja devojčica.

Dogodilo se posle tog snažnog zemljotresa više od 20 slabijih potresa s magnitudom većom od 2,5 Rihtera, tačnije u zadnjih 37 sati osetilo se tačno 22 potresa. Seizmolozi upozoravaju da je moguće novo podrhtavanje tla.

Građani koji su ostali bez doma ili svi drugi kojima je dom razrušen posle ovih razornih potresa, ušli su u tešku noć, punu straha i neizvesnosti, a najpotrebniji im je siguran smeštaj i topla soba.

Materijalna šteta u Petrinji je ogromna, puno objekata je razrušeno, a oštećene su i vredne crkve.

Premijer Andrej Plenković i predsednik Zoran Milanović obišli su područje pogođeno zemljotresom i obećali pomoć.

-“Sutra će 120 miliona kuna biti usmereno prema pogođenim županijama kao interventna mera pomoći” rekao je Milanović, a Plenković je rekao da će biti uključeni i međunarodni mehanizmi pomoći.

Potvrđeno je nažalost da MEĐU ŽRTAVAMA IMA I SRBA te se oglasila i naša ambasada u Hrvatskoj sa rečima : “Najmanje jedna žrtva zemljotresa je srpske nacionalnosti, sumnja se da NIJE I JEDINA. Jedan Srbin poginuo je danas u zemljotresu u selu Majske Poljane kod Gline, a za još dvojicu stradalih meštana za koje se veruje da su Srbi, to još nije zvanično potvrđeno.

-“U tom selu poginula su i dva Hrvata, inače doseljena iz BiH u ovo, nekada većinski srpsko selo, a dva meštanina se vode kao nestali”- poručeno je za Tanjug iz ambasade u Hrvatskoj.

Pratićemo dalji tok razvoja situacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.