June 30, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

EVO KO JE NOVI PATRIJARH ! INFO, BIO, VIDEO, USTOLIČENJE I ČESTITKE

Srpska pravoslavna crkva danas je u kripti Hrama Svetog Save, većala i izabrala Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog ~ PORFIRIJA za novog 46. srpskog patrijarha.

PATRIJARH moskovski i cele Rusije, po izboru, razgovarao je telefonom sa mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem i srdačno mu je čestitao na odabiru za patrijarha srpskog.

– U ime arhipastira i pastira, monaštva i mirjana Ruske pravoslavne crkve, kao i u svoje lično ime srdačno Vam čestitam na izboru na presto Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijaraha srpskog! Voljom Duha Svetog i izborom braće-arhipastira, sudbina srpskog pravoslavlja poverena Vam je kao nasledniku poglavarskog rada blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja i njegovih prethodnika Pavla, Germana, Vikentija, Gavrila, Varnave i Dimitrija, kao i svih naslednika službe velikog svetitelja srpskog Save – navodi se u čestitci.

I predsednik Republike Srbije g. Aleksandar Vučić uputio je čestitku novoizabranom Arhiepiskopu pećkom, Mitropolitu beogradsko-karlovačkom i Patrijarhu srpskom g. Porfiriju u kojoj se kaže:

-Vaša Svetosti, sa radošću sam primio vest o Vašem izboru za naslednika Svetoga trona pećkoga – trona našeg oca Svetog Save Srpskog. U ime Republike Srbije kao i svih naših građana pravoslavne veroispovesti želim Vam da dugo i plodno delate na njivi Gospodnjoj u ime Hristovo, a u čast roda srpskog i sveg roda pravoslavnog. Na tom putu pre Vas nalazili su se, i naš narod vodili, veliki i znameniti srpski arhiepiskopi i patrijarsi koji su znali da u teškim vremenima sačuvaju veru, čast i obraz našeg naroda i odgovore iskušenjima koja su se pred njima nalazila.

-Ovoga puta težak ali častan zadatak pao je na Vas, da čuvate jedinstvo Srpske pravoslavne crkve i veru među Svetosavskim narodom. Uveravam Vas da će u vremenima pred nama, i naša Srbija zajedno sa Vama, delovati na čast i dobro svih ljudi dobre volje i dobre vere, i svih Srba ma gde oni živeli, trudeći se da opstanemo i ostanemo na putu kojim su išli Sveti Sava, Arsenije, Maksim, Georgije Branković, Varnava, German, Pavle i Irinej. Na mnogaja ljeta Svjatjejši Vladiko, kaže se u čestitki predsednika Vučića.

Ustoličenje novoizabranog patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija biće održano u petak u Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila, sa početkom u 9 sati, saopšteno je večeras.

„Arhijerejska Liturgija na kojoj će biti izvršen svečani čin ustoličenja patrijarha Porfirija u najsvetiji tron Arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog biće služena 19. ferbruara 2021. godine u beogradskoj Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila sa početkom u 9 sati“, navodi se u saopštenju SPC.

Kako se dodaje, javnost će naknadno biti obaveštena o datumu svečanog uvođenja u tron Patrijaraha srpskih u Pećkoj Patrijaršiji, istorijskom sedištu poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Većini i narodu nepoznanica je njegova biografija. Sada objavljujemo malo poznate činjenice iz njegovog života.

Čuvenog psihijatra, akademika dr Vladetu Jerotića, na Bogoslovskom fakultetu je nasledio na katedri Pastirske psihologije. Njegova predavanja, posećena su ne samo od studenata matičnog, nego i drugih fakulteta u Beogradu.

Zajedno sa grupom stručnjaka: psihologa, lekara, kriminologa, sociologa, vladika Porfirije osniva građansko udruženje koje se bavi resocijalizacijom žrtava destruktivnih verskih sekti i kultova.

Episkop Porfirije je, već deceniju, ne samo predsednik Upravnog odbora, nego i pravi spiritus movens Humanitarnog fonda „Privrednik“, koji obezbeđuje stipendije za veliki broj nadarenih, a siromašnih učenika i studenata, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost.

Republička Skupština ga je, kao predstavnika svih Crkava i verskih zajednica, 2005. godine, izabrala za člana Saveta Republičke radiodifuzne agencije, a za svog predsednika Savet ga je izabrao 2008. godine. Kao predsednik Saveta Republičke radiodifuzne agencije, episkop Porfirije je zastupao dugoročne interese društva i građana, nezavisno od političkih uticaja- prenele su NOVOSTI.RS

U radiodifuznom spektru Srbije od tada se čuju i crkvene radio stanice. Dao je ključni doprinos pokretanju niza radijskih i televizijskih emisija koje se bave religijskim temama.

Sveti Arhijerejski Sabor mu 2010. godine, poverava da utemelji svešteničku službu u Vojsci Srbije. Plodovi njegovog rada na tom polju, nisu samo odgovarajući zakonski propisi, već i odabir vojnih kapelana, organizacija, opremanje hramova u kasarnama i vršenje prvih bogosluženja.

Danas odmah posle izbora služeno je blagodarenje i proizneseno mnogoletstvije Arhiepiskopu pećkom, Mitropolitu beogradsko-karlovačkom i Patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju. Zvona na hramu Svetog Save na Vračaru oglasila su se nekoliko minuta pre 16 časova označavajući da je izabran 46. Patrijarh srpski.

U nastavku sledi i prva izjava novoizabranog patrijarha srpskog za medije

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.