September 18, 2021

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

NOVI RAT NA POMOLU ? ŠOK IZJAVA MILORADA DODIKA: “BIH NE FUNKCIONIŠE, SLEDI RAZLAZ …” ! INFO

Još 2017. godine, predsednik Republike Srpske ~ Milorad Dodik izjavio je da je potpuno uveren da će se jednog dana održati referendum o samostalnosti Republike Srpske, jer je Bosna i Hercegovina “hirbid koji ne funkcioniše”.

U to vreme javno je izjavljivao i tvdio da nijedan projekat u poslednjih 20 godina, koji je realizovan u BiH, nije bio u interesu RS, dodavši da je RS sve vreme opstruisana i da su joj otimane nadležnosti. I pored toga, ocenio je on, RS jedina u BiH funkcioniše.

Pri istom stavu ostao je do dana današnjeg, te je u razgovarao telefonom sa specijalnim izaslanikom SAD za zapadni Balkan ~ Metjuom Palmerom, izjavio isto:

Rekao sam mu i da BiH ne funkcioniše i da treba da razmišlja o tome da se mirno raziđe. Rekao sam mu da bi to mogla biti ozbiljna alternativa o kojoj treba razmišljati – naveo je Dodik u završnoj reči u Skupštini o oceni rada visokog predstavnika, primeni Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH (Dejtonskog sporazuma) u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika.

Takođe, kako je naveo, preneo je Palmeru da se RS protivi dolasku Visokog predstavnika, te da takav stav Srpske i njenih institucija mora da se poštuje.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je da je razgovarao telefonom sa specijalnim izaslanikom SAD za zapadni Balkan Metjuom Palmerom što je objavila i američka Ambasada u BiH na Tviter nalogu.

Palmer je nazvao Dodika da bi razgovarali o potrebi za reformama, uključujući ograničene ustavne reforme radi pronalaženja rešenja za odluke Evropskog suda za ljudska prava, kao i razumnim merama s ciljem jačanja Izbornog zakona BiH kroz Međuagencijsku radnu grupu prilagođenu da odgovara standardima Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) pri OEBS, prenosi Srpskainfo.

Palmer je razgovarao i sa zamenikom predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem, radi rešavanja pitanja integriteta i odluka Ustavnog suda BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.