June 30, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

PREMIJERKA BRNABIĆ: “moguća izmena Krivičnog zakonika koja će omogućiti sveobuhvatniju i efikasniju krivično-pravnu zaštitu novinara” INFO

Na sastanku premijerke i radne grupe za bezbednost novinara kojem su prisustvovali i predstavnici Misije OEBS u Srbiji, Delegacije EU u Srbiji, ambasade Norveške i Fondacije “Konrad Adenauer” govorilo se o pomacima, izmenama krivičnog zakona, o strategiji, planovima …

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, na sastanku je razmotren početak rada veb portala koji će imati sve informacije od značaja za bezbednost i zaštitu novinara i dalji rad na platformi odnosno bazi slučajeva napada, pretnji i pritisaka na medijske radnike, koju je pokrenuo zaštitnik gradjana.

“Predsednica Vlade Srbije istakla je važnost analize na kojoj rade eksperti OEBS-a, koja treba da pomogne u definisanju potencijalnih izmena Krivičnog zakonika koje će omogućiti sveobuhvatniju i efikasniju krivično-pravnu zaštitu novinara”, piše u saopštenju.

Navodi se da je ponovila nameru da se zajedno sa svim medijskim i novinarskim udruženjima, organizuje sastanak sa Vrhovnim kasacionim sudom na kojem će se razgovarati o slučajevima koji se odnose na novinare i medijske radnike.

Predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS), Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Sindikata novinara Srbije (SINOS) su na sastanku ocenili da je neophodno da radna grupa nastavi rad u početnom formatu, sa svim medijskim i novinarskim udruženjima koji su od početka uključeni u proces izrade Medijske strategije i radnih grupa.

Govoreći o pomacima, ona je na redovnom mesečnom sastanku Radne grupe navela da su novinari i medijski radnici uvršteni medju prioritetne grupe za vakcinaciju i da je otvoren SOS telefon na koji novinari koji smatraju da im je ugrožena bezbednost od dežurnih advokata sa iskustvom u toj oblasti mogu dobiti informacije kome da se obrate kako bi zaštitili svoja prava.

U prilog jako teškom položaju novinara i njihovoj ugroženosti navodimo i izveštaj Evropskog parlamenta u kom je primećeno pogoršanje slobode medija u Srbiji i porast zastrašivanja i govora mržnje prema opoziciji, nezavisnim intelektualcima, nevladinim organizacijama i novinarima.

Predstavnik Republičkog javnog tužilaštva Branko Stamenković naveo je da je samo u januaru i februaru ove godine tužilaštvo formiralo 23 predmeta.

Premijerka je sledeći redovni mesečni sastanak zakazala za petak, 23. april, dan kada je 1999. godine bombardovana zgrada RTS-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.