July 3, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

SAZNAJEMO KAKO ĆE SE GRADITI i IZGLEDATI VOJNA BAZA NA KOSOVU – CRNUŠA

Skupština opština južne Mitrovice pre par dana u martu, odobrila je ustupanje zemljišta na korišćenje.

Tačnije, opština južna Mitrovica i njeno rukovodstvo ustupilo je zemljište snagama bezbednosti koje su u procesu transformacije u vojsku, po predlogu da se tu izgradi VOJNA BAZA i da se zove po Isi Boljetincu, vođi gerilskog otpora Albanaca prema Turcima, Srbima i Crnogorcima.

Kosovske bezbednosne snage planiraju da izgrade bazu na brdu Crnuša. Vlasik parcele je i dalje OPŠTINA JUŽNA MITROVICA, ali Južnom Mitrovicom upravljaju Albanci, a Severnom Mitrovicom Srbi. Zemljište koje je dato na korišćenje je na brdu – Ceruša koje je jedno od najviših brda u severnom regionu Kosova i Metohije, a sa njega se vide sve četiri opštine na severu sa većinskim srpskim stanovništvom i desetine sela.

Do visa Crnuša stiže se iz dva pravca. Može se sa juga iz Vučitrna ili sa severne strane iz podnožja rudnika Stari trg. Na oba prilaza prolazi se kroz teritoriju naseljenu isključivo Albancima.

Kažu da će sa novom bazom Mitrovica biti stabilan grad, a “svaki centimetar zemlje zaštićen”.

Baza će se prostirati na gotovo 200 hektara. Trenutno vis Crnuša služi za repetitore mobilne telefonije i radijski i tv signal.

Predsednik opštine Južna Mitrovica Agim Bahtiri napisao je na Fejsbuku da će baza imati 191 hektar i da će grad biti stabilan.

Dok Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije napominje : “Imaće poligone, imaće osmatračke stanice i biće im omogućeno da sa tog područja izvedu svojevrsni blic krig, odnosno brzi prodor i raspoređivanje na severu Kosova sve do administrativne linije sa centralnom Srbijom, radi sprečavanja eventualno dotura pomoći od strane Beograda ugroženom srpskom stanovništvu. Sve to pod uslovom da Kfor ne zaustavi takvo delovanje”, istakao je on.

Pripadnici bezbednosnih snaga Kosova od nedavno su i u pripremi za prvu međunarodnu misiju a učestvovaće i u NATO operaciji “Branilac Evrope”, koja zahvata čitav region, sem centralne Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.