May 25, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

UŽIVO NOVI USTANAK U BEOGRADU; KRENULI su KA ZGRADI VLADE ! INFO

BORIMO SE ZA OPSTANAK, ZA VODU, VAZDUH, ZEMLJU … jasne su poruke sa današnjeg skupa.

U Beogradu je u toku miran protest pod sloganom “Ekološki ustanak” a u organizaciji brojnih ekoloških, građanskih pokreta koji traže zaštitu prava na zdrav vazduh, vodu i zemlju.

Kako saznajemo sve se odvija ispred SKUPŠTINE SRBIJE, A MARŠRUTA ĆE BITI TAKVA DA ĆE USKORO KRENUTI I PRED ZGRADU VLADE RS , a kraj protesta biće ispred zgrade RTS javnog medijskog servisa.

LJudi pristižu sa svih strana, ima i mlađe populacije, interesantnih slogana, parola i poznatih javnih ličnosti.

 Organizatori upućuju apel da se poštuju epidemiološke mere, te većina okupljenih nosi maske. SAOBRAĆAJ U CENTRU GRADA je trenutno BLOKIRAN.

Na protestu se nalazi i Ljubivoje Ršmović.

“Šta bih dao da sam ovde da vam recitujem pesme za decu. Ipak, danas govorimo o drugim ukrasima sveta, a ne o deci. Govorimo o opstanku. Ja sam studirao književnost i sada ću vam citirati Dositeja – “Pokaži Evropi svoje krasno lice”. Da li se današnji ministri drže ovog zaveta koji je dao prvi ministar prosvete pre 200 godina? Da li mi pokazujemo Evropi pravo lice?”, rekao je on na protestu.

“Ovo je jedno od lica Srbije”, dodao je Ršumović.

I epidemiolog Zoran Radovanović je svojim prisustvom podržao skup – protest ekoloških udruženja ispred Narodne skupštine u Beogradu.

“Ovo je bio veličanstven skup. Bio sam na skoro svim skupovima poslednjih trideset godina. Ovo me podseća na 5. oktobar. Veličanstveno i jako snažna poruka, svi kojima je stalo do ove zemlje, kojima na prvom mestu nije bogaćenje i pljačka su se okupili ovde”, govori on za Nova.rs.

Okupljenima se obratio i dekan Šumarskog fakulteta – Ratko Ristić.

“Mi smo narod koji kopni, topi se i lagano nestaje. Srbiji treba život, rađanje i obnova. Treba nam i razvoj, ali ne razvoj koji dovodi do zagađenja vazduha, uništavanja njiva i raseljavanja stanovništva”, rekao je on na početku svog govora.

Okupljenima se obraća i Biljana Stojković profesorka Biološkog fakulteta.

“Ovde smo da pokažemo ovima što se se predozirali vlašću da nešto ipak ne može. Za nas je život, a za njih je profit. Ne može tako” , rekla je ona.

Skup su došli da podrže mnogi aktivisti iz regiona.

Tu su i studenti Šumarskog fakulteta.

SLIKA IZVOR NOVA.RS, TAČNIJE : Goran Srdanov/Nova.rs

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.