June 30, 2022

IVENSA MEDIA GROUP

VESTI ONLINE NOVINE PORTAL

DROGA MARIHUANA USKORO ĆE BITI SKINUTA SA LISTE NARKOTIKA ?!!? LONČAR: SRBIJA VEĆ RADI NA TOME, INFO

Ovo je svakako diskutabilna tema i jako osetljiva, budući da je do sada bilo masovnih hapšenja zbog nelegalnog uzgoja, posedovanja, preprodaje i distribuiranja droge – marihuane, a posebno oštrih presuda i kazni.

Naš krivični zakonik se bavi konkretnim kaznama u vezi sa opojnim drogama u glavi 23. pod nazivom “Krivična dela protiv zdravlja ljudi”.

U samom Krivičnom zakoniku postoje tri člana koja govore o sankcijama koji se tiču narkotika – neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, neovlašćeno držanje opojnih droga i omogućavanje uživanja opojnih droga.

Zakon o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama definiše opojne narkotike kao supstancu koja “deluje primarno na centralni nervni sistem smanjujući osećaj bola, izazivajući pospanost ili budnost, halucinacije, smetnje u motornim funkcijama, kao i druge patološke ili funkcionalne promene centralnog nervnog sistema”. S druge strane, psihotropna supstanca je svaka supstanca koja deluje “ primarno na centralni nervni sistem i menja moždane funkcije, zbog čega se menja percepcija, raspoloženje, svest i ponašanje”.

Pomenuti Zakon o psihoaktivnim supstancama zabranjuje proizvodnju, promet i upotrebu psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, kao i biljaka iz kojih se mogu dobiti ove supstance. S obzirom na to da ne živimo u zemlji koja je progresivna po pitanju regulacije marihuane, na Spisku psihoaktivnih kontrolisanih supstanci kanabis se nalazi u kategoriji “opojnih droga koje mogu prouzrokovati oštećenje zdravlja ljudi”.

Uskoro bi se to promenilo po odluci UN-a tačnije odluke UNODK-a da se marihuana skine sa liste narkotika.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da će Srbija kao članica UN-a ispoštovati tu odluku i naveo da se u Srbiji već radi na tome.

Lončar je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom zdravlja Severne Makedonije Venkom Filipčetom, kazao da nema razloga da Srbija ne ispoštuje odluku UN. 

-“Već smo usli u tu problematiku i mi kao članica UN ispoštovaćemo sve. Radimo na tome i kako su oni zamislili nema razloga da ne primenimo, a da ne ugrožavamo građane i zakonodavstvo“, rekao je Lončar, a prenosi RTS. 

Dodao je da će odluke u vezi sa tim doneti najveći stručnjaci u našoj zemlji i navodeći da je to izuzetno osetljiva tema, zamolio sve da ne nagađaju unapred šta će i kako biti, već da se strpe. 

Izuzetno je osetljiva tema. Najstručniji ljudi u kontaktu sa UN će dati rešenje. Potrebno je strpljenje“, zaključio je ministar zdravlja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati
Copyright © All rights reserved. IVENSA DESIGN – ID, IVENSA MEDIA GROUP, CMIT – CENTER FOR THE MARKETING AND INFORMATION TECHNOLOGY, SCODE, REDACTION 2020. / 21. | Newsphere by AF themes.